Belgen in Nederland: "Twente verdient de titel"

Steurbaut Kersten
| 19 reacties
Belgen in Nederland: "Twente verdient de titel"
Foto: © SC

Een week na de bekerfinale in De Kuip staan Ajax en FC Twente deze middag opnieuw lijnrecht tegenover elkaar. Inzet is deze keer de Johan Cruijff-Schaal. Maar wie is er nu favoriet? We vroegen het aan enkele Belgen in Nederlandse loondienst.

In Amsterdam zullen ze het wellicht niet toegeven, maar FC Twente heeft in de bekerfinale toch een mentale tik uitgedeeld. Ajax gaf tegen de club van Michel Preud’homme een 0-2-voorsprong uit handen.

Automatismen
“Ik heb een heel sterk Twente gezien”, zegt Dries Mertens, uitblinker bij FC Utrecht. “Ajax mag dan wel het thuisvoordeel hebben, maar een puntje is voor Twente voldoende. Met Ruiz, Chadli en Janssen hebben ze bovendien meer jongens in huis die de wedstrijd in een beslissende plooi kunnen leggen.”

“Twente heeft gewoon het beste geheel”, vult Roda JC-trainer Harm Van Veldhoven aan. “Collectief kunnen de Amsterdammers hun voet naast die van de jongens uit Enschede zetten, maar Twente heeft veel meer kracht en fysiek. Ook de automatismen in het team van Preud’homme zijn een belangrijk voordeel.”

Kenny Steppe, doelman bij Heerenveen, looft dan weer de motivator in Preud’homme. “Hij zorgt voor gedrevenheid in de ploeg”, aldus de Antwerpenaar. “Een maand geleden vond iedereen hem nog arrogant, nadat hij was uitgevlogen, maar nu hebben ze allemaal terug veel respect voor hem.”

Maar wie verdient er volgens onze landgenoten eigenlijk het meest de titel? Het duo Alderweireld-Vertongen of het kwartet Preud’homme-Chadli-Ruiz- Buysse? “We moeten Michel steunen”, is  Van Veldhoven snel.

Stimulans voor Belgische trainers
“Twente heeft de titel ook het meest verdiend. Iedereen verwachtte een moeilijk seizoen, maar ze hebben een heel constant parcours afgelegd. En ook in Europa hebben ze hun kwaliteiten laten zien. Een triomf voor Preud’homme zou een stimulans zijn voor alle Belgische trainers. We hebben het in Nederland lang moeten stellen met Eric Gerets, maar nu is er een ommekeer dankzij Michel. En ikzelf mag ook niet ontevreden zijn.”

“In Enschede zijn ze erin geslaagd om de blessure van Ruiz op te vangen”, stelt Steppe vast. “Dat is heel knap. Hij liet in het begin van het seizoen een schitterende indruk na. Maar ook zonder hem is Twente blijven presteren. Theo Janssen heeft de ploeg terug laten draaien.”

Mertens heeft met Chadli een goede vriend bij Twente rondlopen. “Ik zou heel blij zijn als hij de Schaal kan veroveren, maar ik gun het Vertonghen en Alderweireld even hard.” Gill Swerts, verdediger bij Feyenoord, heeft een voorkeur voor Twente, maar verwacht straks een feestend Ajax: “Het thuisvoordeel zal het verschil maken.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties