Swansea City het dwergje der nieuwkomers?

Kevin Pieters
| 2 reacties
Swansea City het dwergje der nieuwkomers?

Op 13 augustus start de Engelse Premier League. Voetbalkrant werpt de volgende dagen een blik op de teams in de Engelse hoogste divisie. Transfernieuws, verwachtingen en algemene weetjes zullen de revue passeren. Vandaag starten we met Swansea City.

Korte voorstelling

Swansea City AFC, onder leiding van coach Rodgers, is naast aartsrivaal Cardiff City de enige ploeg uit Wales die ooit in de Premier League uitkwam.  Swansea City is opgericht in 1912 en speelt haar thuiswedstrijden in het Liberty Stadium met een capaciteit van om en bij de 20.000 plaatsen.  Het stadion is onder de fans beter bekend als het White Rock Stadium.  De opmars van Swansea City startte eigenlijk in het seizoen 2007/2008.  In dit seizoen dwong het  na 24 jaar de promotie af naar de Championship, de Engelse tweede klasse.  Na een voortreffelijk eerste en tweede seizoen, was  het gloriemoment voor The Swans vorig seizoen het behalen van de play-offs.  Daarin versloeg het in de finale Reading met 2-4 en verzekerde zich zo van een plaats bij de beste 20 van Engeland.  Europees gezien is Swansea City een dwergclub.  De laatste Europese successen dateren van begin jaren 90 toen het in de eerste ronde van de Europacup II een pandoering kreeg van AS Monaco (1-2 en 0-8).  

Spelers

Vorig seizoen speelde Scott Sinclair een belangrijk aandeel in de overwinningen van Swansea City.  De ex-Chelsea aanvallende middenvelder scoorde in de finale maar liefst 3 van de 4 doelpunten.  Het Engelse woelwater tekende vorig jaar een contract voor 3 jaar bij Swansea City en maakte in zijn eerste seizoen in de reguliere competitie meteen 19 goals in 39 wedstrijden.  Achteraan lijkt Ashley Williams zich de voorbije 3 jaar meer en meer te profileren als een rots in de branding.  De 26-jarige centrale verdediger  werd de voorbije 2 seizoenen geselecteerd voor het Championship Team of the Year 2011.  Voor de rest is Alan Tate mogelijks nog een bekende voor sommige Antwerp-supporters.  Hij speelde in 2001-2002 op uitleenbasis (Man Utd) op de Bosuil.  De meest bekende ex-speler van Swansea City is ongetwijfeld Frank Lampard, die daar 1 seizoen op uitleenbasis speelde.

Transfers

Verdedigend lijkt de ploeg van Rodgers te kunnen vertrouwen op de sterkhouders van vorig seizoen. en met Steven Caulker (Tottenham) die terugkeert van uitleenbasis, lijkt het defensieve plaatje rond.  De belangrijkste aanvallende versterking is ongetwijfeld Danny Graham die voor ongeveer 4 miljoen euro overkomt van Watford.  Graham was vorig seizoen goed voor 27 goals in 49 wedstrijden. Dit leverde hem de topschutterstitel op alsook een plaats in het Championship Team of the Year 2011.  Verder trok Swansea City nog een aantal minder bekende spelers aan en keerde enkele spelers terug van uitleenbasis.  De middenvelder Cotterill (Portsmouth)  is daarvan nog de meest bekende.

De uitgaande transfers zijn niet noemenswaardige verliezen. Darren Pratley kan beschouw worden als een vaste waarde.  Hij verhuisde in de zomer naar Bolton.  Het jonge Chelsea-talent Borini keert terug naar The Blues  en Cedric Van der Grun verliet de club als vrije speler.

Verwachtingen

Voorspellen dat Swansea City een zwaar en lang seizoen tegemoet zal gaan, lijkt een evidentie.  De ploeg lijkt dan verdedigend wel zijn huiswerk af te hebben.  Op het middenveld zal het roeien zijn met de riemen die ze hebben onder leiding van Scott Sinclair.  Aanvallend rust er veel druk op de schouders van Graham.  Met Celtic en Real Betis nog op het programma in de voorbereiding zal snel duidelijk worden wat we mogen verwachten van de nieuwbakken eersteklasser.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties