Chelsea: Wat kan Vilas-Boas?

Kevin Pieters
| 6 reacties
Chelsea: Wat kan Vilas-Boas?

Op 13 augustus start de Engelse Premier League. Voetbalkrant werpt de volgende dagen een blik op de teams in de Engelse hoogste divisie. Transfernieuws, verwachtingen en algemene weetjes zullen de revue passeren. Vandaag nemen we Chelsea onder de loep.

Korte voorstelling

Chelsea, 4-voudig landskampioen uit West Londen, heeft haar thuisbasis in Stamford Bridge en is sinds 2003 eigendom van de bekende Rus Roman AbramovichCarlo Ancelotti leidde the Blues vorig seizoen naar een tweede plaats in de competitie.  Op het Europese toneel bleef Chelsea steken in de kwartfinale van de Champions League (verlies tegen Man Utd).  Drie van de vier landstitels werden in de laatste 7 jaar gehaald.  Ook het merendeel van hun FA-cup titels zijn terug te vinden in het laatste decennia.    Arsenal en Tottenham worden door de supporters beschouwd als hun grootste rivalen.  Voor een echte derby is het kijken naar de wedstrijden tegen Fulham en QPR, maar die hebben niet de status van de North London Derby of de Merseyside Derby.

Spelers

Twee clubiconen van Chelsea gaan we hier niet meer voorstellen: Frank Lampard en John Terry.
Vorig seizoen werd doelman Petr Cech nog in de bloemen gezet door de supporters met de Player of the Year Trofee.  Voor doelpunten was het vorig seizoen kijken naar Florent Malouda (13), Didier Drogba (12) en Salomon Kalou (10).  De Ivoriaan Drogba gaf daarnaast nog eens 15 assists aan zijn ploegmaats.  Ashley Cole was in de verdediging dit seizoen een rots in de branding.  Hij speelde alle competitiewedstrijden en bleef gespaard van blessureleed.  Voor Fernando Torres was de start bij Chelsea verre van spectaculair te noemen.  Hij wist slechts 1 doelpunt te scoren in 14 wedstrijden.
Verjonging is aan de orde bij Chelsea en voor dat jong talent is het uitkijken naar spelers als Daniel Sturridge, Ryan Bertrand, Josh McEachran en Gaël Kakuta.

Transfers

Twee Belgen maakte deze zomer de overstap naar de Blues.  Romelu Lukaku en doelman Thibaut Courtois.  Deze laatste kreeg meteen een uitleenbeurt naar Atletico Madrid.  In het kader van de verjonging trok Chelsea ook Oriol Romeu aan van Barcelona.  Maar de belangrijkste transfer is ongetwijfeld het aantrekken van de nieuwe trainer André Vilas-Boãs.  De ex-Porto coach krijgt de taak om opnieuw de landstitel binnen te halen en mag proberen om Ambramovichs grootste droom waar te maken: het winnen van de Champions League.

Belangrijkste vertrekker bij Chelsea is ongetwijfeld Yuriy Zhirkov.  De Russische flankspeler  keert terug naar Rusland en sluit zich aan bij Anzhi voor 15 miljoen euro.  Voor het overige is het relatief rustig bij Chelsea.  Wel niet vergeten dat Torres in december vorig jaar overkwam van Liverpool voor een waanzinnig bedrag van 40 miljoen Britse Pond.

Verwachtingen

De landstitel en de Champions League winnen zijn de doelen van de Blues.  Een haalbare kaart?  Vorig seizoen leek grootste concurrent, Man Utd, een maatje te groot voor Chelsea op beide vlakken.  Dit jaar zal veel afhangen van hoe Lampard (matig seizoen vorig jaar) en Torres uit de startblokken gaan schieten en of de kern wel over voldoende kwaliteiten beschikt in de breedte om eventuele blessures van de oudere tenoren op te vangen.  Mogelijks ligt hier de zwakte van Chelsea.  Maar een extra troef om toch te mogen dromen van prijzen is ongetwijfeld Vilas-Boãs, de nieuwe Mourinho.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties