Interview Akpala: "Basisspeler of invaller maakt geen verschil"

Tomas Taecke
| 7 reacties
Akpala: "Basisspeler of invaller maakt geen verschil"
Foto: © SC

Joseph Akpala gaf vrijdagmiddag tekst en uitleg bij de eerste rechtstreekse uitsluiting in zijn carrière. Uw redactie luisterde de uiteenzetting van de doodbrave Nigeriaan op, die ook over de concurrentiestrijd met Vleminckx en de drie opeenvolgende verliespartijen zijn licht liet schijnen.

door Tomas Taecke

Joseph Akpala kon zijn ogen niet geloven wanneer hij in het bekerduel tegen AA Gent het rood karton onder zijn neus kreeg geduwd. De spits, die woensdagavond in shock was na zijn uitsluiting, voelt zich verder prima in zijn sas bij het vernieuwde blauw-zwart.

Was je verrast toen je het verdict vandaag (vrijdag) hoorde toen je op de club arriveerde?

"Ik kon mijn ogen niet geloven, net als iedereen overigens. Vandaag zag ik de beelden tweemaal en ik zie nog steeds geen reden waarom ik uitgesloten werd. Het voorstel tot twee weken schorsing is echt wel zwaar overdreven".

Blijkbaar bleef de scheidsrechter na het zien van de beelden wél bij zijn beslissing?

"Als hij dat zegt, is dat wel heel bijzonder. Op het veld zag ik veel gevaarlijkere dingen dan dat, ik had zelf nooit de intentie om mijn tegenstrever pijn te doen. Ook voor de bewuste fase ging er niets in mijn hoofd om die de aanleiding zou kunnen zijn van het voorval".

Is het de eerste maal dat je in je carrière tegen een rode kaart aanloopt?

"Op Genk werd ik na twee gele kaarten uitgesloten, na een contact met doelman Bailly. Verder is het me nooit overkomen. Ik ben echt geen speler die tegenstrevers bewust wil blesseren. Toen de scheidsrechter na de fase op ons af kwam, dacht ik dat hij ons kwam bedaren. Toen ik de rode kaart zag, wist ik het even niet meer".

Ryan Donk sprak jou meteen toe…

"Ryan was het dichtst in de buurt en probeerde me te bedaren. Zelden ben ik zo boos geweest op een voetbalveld. Ik had niet het gevoel dat ik de ploeg in de steek liet, maar dat we collectief gestraft werden voor iets dat niet gebeurd was. Na de wedstrijd belde ik mijn ouders op. "Hoe kan dat nu"?, vroeg mijn vader. Ik werd aan een kruisverhoor onderworpen maar kon enkel herhalen dat ik helemaal niets had gedaan (lacht)".

Club ging niet akkoord met een voorstel tot minnelijke schikking van twee speeldagen. Als het bestuur vrijdag beroep aantekent tegen de uitspraak kan je zaterdag gewoon spelen. Reken je op een nieuwe basisplaats?

"Of ik nu speel of niet, veel maakt dat mij niet uit. Ik probeer altijd klaar te zijn, want in een wedstrijd kan er veel gebeuren. De concurrentie tussen Bjorn en mij is goed voor het team. Wie speelt, is altijd scherp. Bovendien zal ook de invaller zich volledig geven. Als ik nu aan de aftrap kom of op de bank plaatsneem, veel maakt dat echt niet uit. Ik probeer er gewoon te staan wanneer dat moet en mij altijd even goed voor te bereiden".

"Het geeft geen negatieve invloed op mij als ik op de bank moet starten. Dit is mijn manier van werken en het heeft me altijd vooruit geholpen. Ook als ik 90 minuten op de bank blijf, ben ik doodongelukkig als we verloren hebben".

Is het vertrouwen van de spelersgroep aangetast na de recente nederlagen?

"Absoluut niet. We staan niet te lang stil bij een verliespartij en proberen enkel de positieve zaken te onthouden. Natuurlijk bekijken we ook de slechte dingen en proberen we die in de toekomst te vermijden. Maar lang sakkeren over een nederlaag, dat is echt niet aan de orde".

"De nieuwe structuur helpt ons daar ook bij. Natuurlijk wordt er in de groep veel gepraat, maar ook de rol die de psycholoog speelt mag niet onderschat worden. Tussen de wedstrijden door spreekt hij met ons en dat helpt echt wel, veel meer details zal ik jullie daar niet over geven (lacht)".

Is er niemand die tijdens deze mindere periode eens met de vuist op tafel klopt of zich schor schreeuwt in de kleedkamer?

"Eigenlijk niet. We zijn goed bezig en moeten blijven doen wat we aan het doen zijn. Ok, er is nu een mindere periode maar ik herhaal dat we daar niet bij mogen stilstaan. We verliezen collectief, beginnen schreeuwen of roepen is echt geen oplossing".
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties