Interview Safari: "Graz makkelijk? Zulke matchen bestaan niet"

Safari: "Graz makkelijk? Zulke matchen bestaan niet"
Foto: © SC

Anderlecht kan donderdag thuis de kwalificatie voor de volgende ronde helemaal veilig stellen tegen het Oostenrijkse Sturm Graz. Een wedstrijd die - afgaand op de heenmatch - een formaliteit zou moeten zijn, maar de match tegen Rupel Boom heeft de spelers voorzichtig gemaakt.

Safari heeft geruisloos Olivier Deschacht naar de bank verwezen. Geen sinecure, want reeds een decennia lang was Deschacht de vaste linksachter bij Anderlecht. "Maar dat kan snel weer veranderen", aldus Safari. "De concurrentie is groot bij ons. Op elk moment staat er iemand klaar om je plaats in te nemen en dat maakt ons ook zo sterk. Maar ik kan niet ontkennen dat ik me zelfzeker voel op dit moment."

Anderlecht, een misstap tegen Rupel Boom te na gelaten, raast momenteel door de competitie en de Europa League. De buitenwacht ziet de Brusselaars dan ook met alle gemak het Oostenrijkse Graz opzij schuiven. "Dat is een perceptie van de supporters. Er zijn geen makkelijke wedstrijden. Als de wedstrijd tegen Lierse bijvoorbeeld makkelijk was, hebben we dat enkel aan onszelf te danken omdat we vroeg scoorden. Anders had het misschien iets helemaal anders geweest, zoals tegen Westerlo."

Vechten
Een punt volstaat tegen Graz, maar er zijn ondertussen al andere objectieven gesteld. In de kleedkamer valt meer en meer de opmerking dat een 'perfecte reeks' mogelijk is. "We gaan nooit voor een punt", knikt Safari als we hem daarmee confronteren. "We willen altijd de drie punten. En momenteel is dat ook mogelijk omdat het goed draait. Iedereen vecht voor mekaar."

In dat opzicht is het inderdaad opmerkelijk hoe de vele plaatswissels perfect opgevangen worden. "Het vergt een heleboel communicatie, maar het gaat inderdaad heel goed momenteel. Als ik naar voor ga, weet ik dat Sacha (Kljestan, nvdr.) me op dat moment rugdekking gaat geven. Daar moeten we zelfs niet over praten, dat gaat vanzelf. Net hetzelfde als Juhasz of Kouyate naar voor trekken. Er komt onmiddellijk iemand hun plaats innemen."

Spelen niet speciaal voor Suarez
Voor Matias Suarez loopt het evenredig goed. De Argentijn is met vijf goals topschutter in de Europa League. "Dat is schitterend voor hem. Natuurlijk willen we hem helpen er nog een paar meer te maken. Misschien kunnen we hem zelfs topschutter maken, maar dat is geen doel op zich. Winnen is het belangrijkste, maar Mati profiteert momenteel van het feit dat er gevaar langs alle kanten komt en dat de tegenstander meestal niet weet op wie hij zich moet concentreren."

Het zelfvertrouwen is groot bij de spelers. En dat vertrouwen verspreidt zich naar de supporters toe. Enkelingen zitten immers al met een mogelijke finale in het hoofd. "Tja, dat is nog heel ver af", lacht Safari. "Wie weet? Het zou in ieder geval een droom voor mij ook zijn. Er zal nog heel wat moeten gebeuren, maar dromen mag toch, nietwaar?"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties