Interview Dury: "Mateloos respect voor AA Gent"

Tomas Taecke
| 18 reacties
Dury: "Mateloos respect voor AA Gent"
Foto: © SC

Francky Dury is thuis. De coach van Essevee voelt zich in zijn sas en zet operatie redding verder met een bezoek aan AA Gent, de club waar hij vorig seizoen de scepter zwaaide. De gewezen bondsdirecteur heeft tonnen respect voor de Buffalo's, waar hij naar eigen zeggen een geslaagd seizoen beleefde.

Tomas Taecke in Waregem

Vlak voor de winterstop kwam Francky Dury langs de grote poort terug binnen in het Regenboogstadion. De West-Vlaming moet Zulte Waregem in eerste klasse houden en zette die doelstelling meteen kracht bij met een knappe prestatie tegen de landskampioen. Zaterdag trekt de veldheer naar AA Gent, waar zijn passage vorig seizoen niet onbesproken bleef. Onze redactie had aan de Gaverbeek een interessant gesprek met Mister Essevee.

Ontmoeten jullie Gent zaterdag op een mooi moment (na de bekeruitschakeling en competitienederlaag)?
"Moeilijk te zeggen. Ik ken Gent natuurlijk goed en vindt het een zeer sterk team. Het is een ernstige top twee-kandidaat, samen met Club Brugge en Anderlecht: de ploegen die er dit seizoen toch een beetje bovenuitsteken. Gent heeft een stabiele kern en kent het voordeel dat het geen Europees parcours in de benen heeft. Ze hebben nu verloren op Lierse, maar wij konden bijvoorbeeld ook winnen van Genk. Een uitschuiver vertelt niet alles, laat staan een bekerwedstrijd".

Zag je die bekerwedstrijd tegen Lokeren?
"Natuurlijk zag ik de wedstrijd. Ze spelen heel het seizoen met Bernd Thijs en kregen het toch moeilijker wanneer hij niet tussen de lijnen liep. Maar Gent is uitgebalanceerd en heeft alles: een sterke centrale as, de creatiefste flankspelers en bovendien scorend vermogen, ook vanuit het middenveld met Jorgensen en Smolders. Ik vind het spijtig dat Ljubijankic er niet zal bijlopen en dat meen ik echt. Het is een grote professional waarmee ik goed heb samengewerkt".

"De play-offs met Gent vielen tegen. Na tien fantastische maanden kan je plots niets meer goed doen"
Francky Dury

Hoe kijk je vandaag aan tegen je periode in de Arteveldestad?
"Ik wil vooropstellen dat ik heel veel respect heb voor de club. Wat AA Gent vooral siert, is dat zij met open vizier strijden. Sommige clubs nemen vrede met een vierde of vijfde plaats, terwijl Gent wil meestrijden om de landstitel. De heren Louwagie en De Witte, dat zijn mensen die de boel dag en nacht scherp houden. Samen met de hele entourage stuwen zij de club omhoog. Om de veertien dagen had ik met hen een meeting waar er slechts over één onderwerp werd gepraat: AA Gent. Zij hebben op mij een fantastische indruk nagelaten".

Ben je geslaagd als coach van Gent, of is het project toch mislukt?
"In tien maand tijd heb ik bij Gent geen enkel, maar echt geen enkel probleem gekend. We werden derde in de competitie, verloren met pech in de halve finales van de Beker tegen Standard en gooiden op het Europese toneel hoge ogen. Denk maar aan de fantastische matchen tegen Feyenoord, Lille, Lissabon en Sofia. Maar dan dienen de play-offs zich aan en loopt alles verkeerd. Dan is er de perceptie dat je als trainer gefaald hebt, of dat zo is laat ik in het midden, maar bovenstaande resultaten doen het tegendeel vermoeden".

Je looft de voorzitter en de manager van AA Gent, maar de relaties met die eerste zijn na verloop van tijd toch vertroebeld?
"Een voorzitter heeft het recht om ontevreden te zijn over een trainer. Ondertussen zijn we een half jaar verder, het verhaal is geschreven. Iedereen die mij kent weet dat ik respect heb voor Gent. Ik vermoed dat dit ook andersom zo is. In de play-offs hebben we enorm veel pech gehad. Na tien fantastische maanden kan je dan plots niets meer goed doen. Ik wil vooral de positieve kant van het avontuur onthouden en heb er uiteindelijk ook veel uit geleerd".

"Was ik op de bond gebleven, dan was het leven eenvoudiger geweest"
Francky Dury

Heeft dit indirect je keuze voor de Belgische voetbalbond in zekere zin bepaald? Het clubvoetbal even de rug toekeren om opnieuw tot 'rust' te komen?
"Niet meteen. Je naam valt bij drie grote clubs, maar half mei heb je nog niets. Dan gaan de makelaars op zoek en kan je in allerlei landen aan de slag, zo was ik bijvoorbeeld vier dagen in Saoudi-Arabië. Uiteindelijk belt Steven Martens je op en dan zijn er niet veel twijfels. Ik geloofde in het project en heb de job achteraf bekeken heel graag gedaan. In die zes maanden heb ik mijn kijk op het Belgisch voetbal enorm verbreed. Je krijgt een beeld over topsport, opleiding, … Kortom topics die je een correct en breed beeld geven van ons voetbal. Ik ben weggegaan omdat Zulte Waregem aanklopte. Voor geen enkele andere ploeg had ik dit gedaan".

Hoe pijnlijk was die late tegengoal van Simaeys in je eerste wedstrijd?
"Ik hoop dat ook Zulte Waregem eens kan scoren in de laatste minuut. Dit seizoen heeft Essevee al bakken pech gekend, maar op het einde van de rit is dat doorgaans netjes in evenwicht. We hebben acceptabel gespeeld en veel kansen afgedwongen. Het vertrouwen ontbreekt nog een beetje, maar er wordt in ieder geval heel goed gewerkt".

Kan je die twijfels uit de groep wegmasseren?
"Zoiets gebeurt niet van dag op dag. We hebben veel vertrouwen opgedaan tegen Genk, nu moeten we op die basis verderwerken. Kijk, we staan veertiende. Dan moet je keihard knokken. Nu moeten we tevreden zijn met het behoud en mogen we niet te hoog van de toren blazen. Zulte Waregem heeft kwaliteiten; als we wekelijks zo spelen verdienen we het niet om in de problemen te komen".

Ben jij nu echt de enige coach die Zulte Waregem weet te leiden?
"Ik denk dat het toeval is (Broos, De Roover en Kalezic slaagden niet in hun opzet nvdr.). We moeten nog zien wat het zal worden. Ik ben hierheen gekomen om de scheve situatie recht te trekken, want op dit moment staat het niet helemaal juist (lacht). Was ik op de bond gebleven, dan was mijn leven eenvoudiger geweest".

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties