Afrika Cup gaat vandaag van start

Dirk Pieters
| 49 reacties
Afrika Cup gaat vandaag van start
Foto: © SC

Vandaag start de Afrika Cup met de wedstrijd tussen Equatoriaal Guinea tegen Libië. Wie zijn de favorieten nu Egypte niet van de partij is en welke spelers zullen vooral schitteren op het grote toernooi?

De organisatie van dit jaar ligt in handen van Equatoriaal Guinea en Gabon. Twee landen aan de Afrikaanse westkust. Het toernooi start op 21 januari en de finale staat op het programma op zondag 12 februari. Onze redactie zal iedere avond alle verslagen brengen van de wedstrijden die op het programma stonden.

Favorieten

De afgelopen jaren was het Egypte dat steeds met de hoofdprijs ging lopen, maar nu zijn ze er niet bij dit keer. Kansen genoeg aan de anderen dus. Dit jaar zijn er meerdere favorieten. Ondanks dat Ivoorkust al bijna twintig jaar niet meer won, blijven zij met Drogba en de broertjes Touré één van de favorieten. Ook Ghana en Senegal zijn in staat om ver te geraken. Hoever geraakt Eric Gerets met Marokko? Ook zij zijn één van de outsiders.

Bekende wereldsterren

Heel wat Europese topteams moesten verschillende spelers laten gaan. Aanvaller van Chelsea Didier Drogba is zonder twijfel de meest bekende ster op het toernooi. Maar ook de broertjes Touré, Gervinho (Arsenal), Seydou Keita (Barcelona) en André Ayew (Marseille) zijn niet van de minsten.

Spelers uit de Belgische competitie

Ook in ons land moeten heel wat ploegen spelers afstaan. Niet enkel eersteklassers zien spelers vertrekken, maar ook ploegen als Waasland Beveren, Turnhout en Virton zien spelers naar de Afrika Cup reizen. Boubacar Copa (Lokeren), Ibrahima Conte (AA Gent), Moussa Maazou (Zulte Waregem) en Daniele Opare (Standard) zijn maar enkele van de vele spelers die kunnen schitteren op het toernooi.

Spelers met een Belgische geschiedenis

In ons land speelden heel wat spelers die ook nu elders schitteren, maar daarom niet minder bekend in oren klinken. Wie kent bv Moumouni Dagano (ex-Germinal Beerschot en Racing Genk), Ibrahima Yattara (ex-Antwerp), Didier Zokora (ex-Racing Genk), Aristide Bancé (ex-Lokeren) niet meer? De meest bekende zullen zonder twijfel Mbark Boussoufa en Mehdi Carcela zijn. Zijn vertrokken nog niet zo lang geleden uit onze competitie.

Groepen

GROEP A

Equatoriaal Guinea

Libië

Senegal

Zambia

GROEP B

Ivoorkust

Soedan

Burkina Faso

Angola

GROEP C

Gabon

Niger

Marokko

Tunesië

GROEP D

Ghana

Botswana

Mali

Guinea

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

African Cup of Nations

Nieuwste reacties