Interview Safari: "Grote wedstrijden zijn leuke wedstrijden"

Safari: "Grote wedstrijden zijn leuke wedstrijden"
Foto: © SC

De enige stek in de ploeg van Anderlecht waar momenteel enige discussie over gaande is, is die van linksachter. Olivier Deschacht en Behrang Safari wisselen elkaar sinds de winterstop af op die positie. De Zweed blijft er rustig onder en lijkt het pleit weer gewonnen te hebben.

Johan Walckiers in Anderlecht

Behrang, hoe voelde je toen je ineens op de bank zat?
Een speler die niet speelt, is een speler die ongelukkig is. Ik heb geprobeerd terug te vechten, dat is alles wat je op zo'n moment kan doen. Je moet je focussen op jezelf, want enkel wat je zelf doet kan het verschil maken.

Aan wat dacht je toen? Zag je het EK al aan je neus voorbijgaan?
Ik heb eigenlijk niet veel nagedacht. Natuurlijk wist ik dat indien ik niet speelde de kansen op het EK minder werden. Ik heb echter altijd de mening van de trainer gerespecteerd en het hem moeilijk proberen maken.

Maakt die concurrentiestrijd je nu beter?
Ik hoop toch dat het zo is. Als je nooit echt relax op het veld kunt staan omdat er iemand klaar staat om je plaats in te nemen, moet je wel je best doen. Daarmee moet je leven, want het is bij alle grote teams zo.

Op welke vlakken moet jij nog verbeteren?
Ik hoop dat ik nog veel progressie kan maken. Ik ben hier zes maanden en ik vind dat het goed ging tot nu toe, maar ik wil op alle vlakken nog verbeteren. Niet op één speciaal punt. Ik wil op een punt komen dat mijn laagste niveau nog steeds een goed niveau is. Dat ik elke wedstrijd goed ben dus.

Herman Van Holsbeeck zei in een interview dat we de beste Safari nog niet gezien hebben.
Daar kan ik inkomen. Het duurt ook een tijdje voor ik aangepast ben aan het leven hier in België. Het waren in ieder geval al een interessante zes maanden met ook de geboorte van mijn tweeling.

Ja, putten ze je niet te veel uit?
Ik heb een afspraak gemaakt met mijn vrouw. Als het kort bij een match is, staat zij op voor de kinderen eten te geven. Als we meer tijd heb, help ik. Ik wil dat ook wel, want ik ben een familieman.

Kan je de twee al uit elkaar houden?
(lacht) In het begin was dat moeilijk moet ik toegeven, maar nu zie ik toch de verschillen.

Voel je dat de druk hier groter is dan bij je vorige club, Bazel?
Om eerlijk te zijn: het is hetzelfde. Bij Bazel moesten we ook elk jaar kampioen spelen. Bij topclubs is er altijd veel druk.

In dat opzicht is het een pijnpunt dat jullie punten verliezen tegen de kleinere teams.
Ja, maar daar kan je ook weer de link leggen met alle andere competities. De 'kleintjes' willen altijd winnen van de grote clubs. Dat is niet alleen voor Anderlecht zo. Voetbal is voor een groot deel tactiek geworden. De kleinere clubs weten hoe ze tegen Anderlecht moeten spelen: met heel veel volk achter de bal.

Waarom hebben jullie het zo moeilijk in uitwedstrijden?
Ik wil niet zeggen dat we het elke uitwedstrijd moeilijk hadden. Het is een feit dat iedereen zijn eigen kasteel wil verdedigen. Maar als ik een pasklare oplossing had, had ik de anderen dat al verteld en waren onze problemen opgelost.

Er komen heel wat belangrijke wedstrijden aan: Genk, Standard, AZ,...
Dat zijn de wedstrijden waar je het als voetballer voor doet. Ik hoop dat iedereen er zo over denkt. Voor mij is deze periode een voetbalfeest. Grote wedstrijden is voor mij gelijk aan leuke wedstrijden.

Genk komt zondag op bezoek. Jullie kunnen ze al uittellen voor de titel.
Dat is te vroeg om dat te zeggen. Het is nog steeds een sterk team, de huidige kampioen ook. Maar ik kijk niet naar de anderen. We moeten met onszelf bezig zijn.

Hoe verklaar jij de golf van Scandinavische voetballers die momenteel naar België komen.
Als Zweed weet ik dat de Belgische competitie een mooie stap is. Veel Zweden willen wel komen, want het is een goed niveau met een leuke competitie. Voetbal is in Zweden niet de grootste sport en hier wel.

Speelde jij ooit een andere sport?
Ik speelde basketbal. Ik was een spelverdeler en er zeker niet slecht in. (lacht)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties