Reportage Talent Days RSCA: "Als we één procent overhouden, zijn we geslaagd"

Talent Days RSCA: "Als we één procent overhouden, zijn we geslaagd"
Foto: © SC

Bijna zeshonderd jeugdspelers tussen 8 en 12 jaar tekenden maandag en dinsdag present op de voetbalacademie van Anderlecht voor de Talent Days van RSCA. Uit die immense groep wil de recordkampioen de beste jongeren selecteren.

Johan Walckiers in Anderlecht

Het was indrukwekkend om te zien: onder een mooi lentezonnetje zwoegden een tachtigtal talentvolle voetballertjes om zich in de kijker van de scouts van Anderlecht te spelen. Voor velen zal het altijd een droom blijven, maar enkelen mogen zich verwachten aan een aanbod om hun verdere opleiding te starten bij paars-wit.

"We hebben geluk met het weer, dat heeft de opkomst nog een boost gegeven", zei een tevreden hoofd van opleiding, Jean Kindermans. "Waar wij naar op zoek zijn? Alles wat een moderne voetballer nodig heeft: basistechniek, vista, snelheid, dynamiek,... Als we uit heel deze groep één procent overhouden zijn we geslaagd. Alles daarboven is pure bonus. Want natuurlijk moet je als je één nieuwe jeugdspeler binnenhaalt, een andere ontgoochelen. Dat is het moeilijke aan deze job: dat je jongetjes van 8 of 9 jaar moet teleurstellen. Gisteren (maandag) hadden we hier zo een serieus talent uit Braine: we hebben hem onmiddellijk een contract aangeboden."

Urbain Haesaert: "Bij de opwarming soms al genoeg gezien"

En ook wij konden zien dat er enkele serieus dribbelvaardige en technische jongens rondliepen op de Académie. Aan de kant stond het hoofd van de jeugdrecrutering, Urbain Haesaert, soms echt te genieten. "Bij de opwarming heb ik soms al genoeg gezien", vertelde hij ons. "Daar zie je al hoe ze de bal voor zich uit drijven of hoe ze jongleren met het leer. Zo'n naam schrijf ik direct op en ik ben er dikwijls helemaal op als je ze daarna ziet in wedstrijdjes van vier tegen vier."

"Ik kijk vooral naar techniek en intelligentie", ging Haesaert verder. "Voor mij is het heel belangrijk dat ze in de verticale as kunnen spelen en passen. Sommigen profileren zich zowel als verdediger als aanvaller. Zulke types hebben wij nodig, want je weet dat dat de 'winnaars' zijn, zij die het echt haten om te verliezen."

De Talent Days zijn voor Haesaert dan ook het ideale evenement om jong talent te ontdekken. "Beter als dit kan niet. Een pluim voor het werk van Kevin Vermeulen (Projectleider bij RSCA). Hij heeft dit perfect georganiseerd naar het Ajax-concept. Ik heb al een zes à acht spelers gezien die ik een dubbele A ga geven. Dat is zowat het beste van het beste. Die spelers moeten we voor gaan. De bedoeling is om binnen enkele jaren al het grote talent uit Brabant hier te verzamelen. Ze mogen niet meer aan onze aandacht ontsnappen."

Kevin Vermeulen: "Talent in kaart brengen"

Organisator Kevin Vermeulen was dan ook meer dan tevreden. "Dankzij onze website en andere sociale media hebben we zo'n grote opkomst. En dit jaar hebben we het nog niet met de grote middelen georganiseerd. Volgend jaar kunnen we het misschien nog uitbreiden. Het is alvast een succes, want op de eerste dag hadden we al een 27 jongeren die we volgende week weer uitgenodigd hebben."

En dat spelen bij Anderlecht nog steeds een droom is van velen, kon ook gezien worden aan de geografische opkomst. "We hebben jongens van aan de kust en van de Ardennen, zelfs twee die uit Nederland komen", knikte Vermeulen. "Praktisch is het natuurlijk onmogelijk om zulke spelertjes nu al aan ons te binden. Maar we brengen ze wel in kaart en houden contact. Als ze dan in het middelbaar zitten, hebben we wel middelen om hen naar hier te halen via gastgezinnen en internaten."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties