Column Shevchenko: van talisman tot legende

Tomas Taecke
| 7 reacties
Shevchenko: van talisman tot legende
Foto: © SC

Eén van de oudste spelers op dit EK schreef maandagavond geschiedenis. Andriy Shevchenko bracht zijn vaderland in vervoering nadat hij Oekraïne met twee goals naar een eerste EK-zege ooit leidde.

Tomas Taecke in Oekraïne

Andriy Shevchenko. 35 jaar oud, 109 caps achter zijn naam. Op de terugweg bij Dynamo Kiev na twaalf heroïsche jaren in Europa bij Milan en Chelsea. Ongetwijfeld één van de grote helden in de korte geschiedenis van Oekraïne. Als talisman geselecteerd voor dit EK maar na één wedstrijd meteen de grote held.

'Sheva' is god in Oekraïne, zoveel is duidelijk na één week in dit land. Zowel in het Europees gezinde Westen als in het Russisch gezinde Oosten is hij de grote held. "Shevchenko is gewoon alles", legt Andrij uit Lviv uit. "Ook mensen die geen zier om voetbal geven kennen hem. Iedereen kent Shevchenko, hij behoort tot de grootste helden in Oekraïne", luidt het in het Westen van het land.

Maar ook in Donetsk, waar iedereen Russisch spreekt en minstens evenveel om het nationale elftal van Advocaat geeft dan om Oekraïne zelf, is Sheva de grote man. "Sheva, twee, twee", schreeuwt de taxichauffeur die ons van de Donbass Arena naar het stadscentrum brengt. Daar kan niemand geloven wat de aanvaller op 35-jarige leeftijd heeft gerealiseerd. Alsof men het niet voor mogelijk achtte dat hij nog tot grotere dingen in staat was. Mensen waarmee we niet in staat zijn te spreken door de taalbarrière kunnen ons toch duidelijk maken dat er in het Oekraïense voetbal eigenlijk maar één grootheid is.

Een prachtig beeld - dat aantoont dat de Sheva-mania bij dit EK weer oplaait - viel op ons netvlies tijdens de helse trip van Lviv naar Donetsk (lees hier meer over de trip). In de wilde steppe, waar buiten veel koeien en boerderijen weinig te zien was, stond een jonge bengel ons aan te staren in zijn broekje van Milan. Tot in de quasi onbewoonde wereld heeft de Oekraïense god naam en faam gemaakt.

Shevchenko wordt in heel den lande bejubeld. Dat de grootste voetballer in de Oekraïense geschiedenis op dit moment nog actief is als voetballer, maakt het allemaal des te gekker. En dat warempel hij op zijn eentje zijn vaderland deze historische zege heeft bezorgd valt moeilijk onder woorden te brengen. Dat heeft de gekheid en verbazing, die dit huzarenstukje van Sheva bij de lokale bevolking heeft opgeroepen, althans bevestigd.  
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties