Wist je dat Tien leuke weetjes over de Derby der Lage Landen

Tomas Taecke
| 2 reacties
Tien leuke weetjes over de Derby der Lage Landen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wist-je-dat Louis Van Gaal de jongste telg is van een gezin met negen kinderen? Wist-je-dat Marc Wilmots zelf viermaal tegen Nederland heeft gespeeld? Dit en nog veel meer over de 125ste confrontatie tussen België en Nederland komt u hier te weten.

Wist-je-dat Louis Van Gaal de jongste van negen kinderen in een katholiek gezin is? De 61-jarige bondscoach van Nederland groeide op in Amsterdam-Oost. Op 12-jarige leeftijd overleed de vader van Van Gaal. De keuzeheer woont tegenwoordig in Noordwijk met de Rotterdamse Truus Opmeer. Zijn jeugdvriendin en moeder van zijn twee dochters overleed destijds aan kanker. Diverse Nederlandse journalisten menen te weten dat de dochters van Van Gaal hun vader doorgaans met 'u' aanspreken.

Wist-je-dat Marc Wilmots vier keer in actie kwam tegen Nederland als international? In 1996 verloor België een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oranje met 0-3. Wilmots liep er ook bij tijdens het WK in Frankrijk, waar het na de uitsluiting van Kluivert 0-0 bleef in Parijs. In Rotterdam eindigde een oefenwedstrijd in 1999 op 5-5 en tijdens een andere vriendschappelijke partij in het voorjaar van 2000 (2-2) was onze bondscoach ook actief.

Wist-je-dat Marc Wilmots straks de zevende Belg is die Oranje zowel als speler en als trainer heeft bekampt? Torten Goetinck was de eerste. François Demol, André Vandeweyer, Paul Van Himst, Wilfried Van Moer en Georges Leekens volgden.

Wist-je-dat Oranje slechts één van zijn laatste zeven wedstrijden op Belgische bodem wist te winnen? Dat gebeurde in 1996, de WK-kwalificatiewedstrijd die met 0-3 verloren ging. Bergkamp, Seedorf en Jonk zorgden voor de doelpunten.

Wist-je-dat de Oranje-selectie straks per vliegtuig naar België komt? Een busreis Amsterdam-Brussel neemt nochtans slechts twee uur in beslag, terwijl een Thalys-rit slechts anderhalf uur duurt. Wanneer AZ naar het Limburgse Roda trekt, zitten de spelers drie uur op de spelersbus. Ook in 2003 vloog Nederland onder Advocaat vanop Schiphol richting de Belgische hoofdstad: "Een groot elftal hoort op dezelfde wijze te arriveren", oordeelde 'Dickie' destijds. In 1938 (Frankrijk) ging Oranje overigens per trein richting een WK, in 1974 (West-Duitsland) gebeurde dat nog met de bus.

Wist-je-dat Louis Van Gaal de enige moderne Nederlandse coach is die Oranje niet naar een eindtoernooi wist te loodsen? Misschien herinnert u zich de partij in Ierland in 2001, waar Oranje absoluut moest winnen om Zuid-Korea en Japan (2002) te bereiken. Een doelpunt van Jason McAteer besliste er anders over (1-0).

Wist-je-dat Bart Goor tijdens de laatste oefeninterland tussen Nederland en België het winnende doelpunt aantekende? In 2004 wonnen de Rode Duivels met 0-1 in Eindhoven dankzij een laat strafschopdoelpunt van de gewezen international.

Wist-je-dat Van Gaal niet de eerste bondscoach is die terugkeert bij Oranje? Fred Warburton, Karel Kaufman, Rinus Michels, Leo Beenhakker en Dick Advocaat gingen hem voor.

Wist-je-dat Nederland slechts twee keer de eerste wedstrijd van een nieuw seizoen of campagne verloor? Dat gebeurde in 1992 (Nederland-Italië 2-3) en in 2007 (Zwitserland-Nederland 2-1).

Wist-je-dat Rafael Van der Vaart zijn honderdste interland kan spelen tegen België? Frank de Boer, Edwin Van der Sar, Phillip Cocu en Giovanni Van Bronckhorst gingen hem voor. Van der Vaart is wel de jongste speler die dit klaarspeelt, na 10 jaar en 314 dagen als international.

Met dank aan Peter Hekkema, Nederlandse sportjournalist en statisticus.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties