Hillsboroughramp niet de schuld van "dronken Liverpoolfans"

Tijs Ruysschaert
| 15 reacties
Hillsboroughramp niet de schuld van "dronken Liverpoolfans"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Een rapport over de Hillsboroughramp stelt de politiediensten aansprakelijk voor het supportersdrama in 1989. Een parlementslid eist daarom excuses van Londenburgemeester Boris Johnson, die in 2004 de verantwoordelijkheid deels in de schoenen van "dronken Liverpoolfans" schoof.

In 2004 stelde Boris Johnson, toen parlementslid voor de Conservative Party maar tegenwoordig burgemeester van Londen, dat "dronken Liverpoolfans" mee verantwoordelijk waren voor de Hillsboroughramp (15/04/1989), de dodelijkste ramp in de Engelse voetbalgeschiedenis. Liefst 96 Liverpoolsupporters kwamen daarbij om in het stadion van Sheffield Wednesday, waar Liverpool en Nottingham Forest het tegen elkaar opnamen in een halve finale van de FA Cup.

Johnson beschuldigde de Liverpudlians er ook van zich "te wentelen" in hun "slachtofferrol". Later verontschuldige hij zich voor die uitspraken.

Politiediensten

Uit een onafhankelijk rapport op basis van nooit eerder vertoonde documenten bleek onlangs echter dat de politiediensten onvoldoende hebben gedaan tijdens de ramp om het drama te stoppen. Parlementslid Yasmin Qureschi (Labour Party) drong er daarom op aan dat eerste minister David Cameron (Conservative Party) excuses zou eisen van Boris Johnson voor zijn "denigrerende opmerkingen over de mensen van Merseyside".

In een reactie erkende Cameron het belang van het nieuwe rapport en benadrukte hij dat "de mensen die aan een andere verklaring dachten, tot hun zinnen moeten komen en zich moeten realiseren wat er echt is gebeurd". De premier voegde er nog aan toe "oprecht spijt" te hebben van "de dubbele onrechtvaardigheid" van de Hillsboroughramp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties