'Geheim FC Porto: 250 scouts'

Koen Schaaphok
| 12 reacties
'Geheim FC Porto: 250 scouts'
Foto: © SC

De Portugese topclub FC Porto mag gezien worden als een club met een goede neus voor zaken. Ze slaagt er vrijwel jaarlijks in een topspeler voor ettelijke miljoenen euro's te verkopen. Het geheim? 250 scouts.

Met de verkoop van goudhaantje Hulk voor vijftig miljoen aan Zenit Sint-Petersburg bewees de club het nog maar eens. De Braziliaanse spits had bij aankoop immers ‘maar’ 5,5 miljoen gekost. Algemeen directeur Antonio Henrique legt de succesformule uit. “Het succes van de club rust op drie pijlers: aanwerving, ontwikkeling en oogsten”, aldus Henrique aan France Football. “Aanwerving komt door scouten, ontwikkeling komt door trainen en oogsten heeft te maken met het presteren in het eerste team.”

De club, die het afgelopen decennium maar liefst 350 miljoen euro binnenhaalde met transfers, legt de nadruk op de jonge leeftijd van de spelers. “De meeste spelers komen al jong naar onze club en worden uiteindelijk permanent getraind. Bovendien werken wij met 250 scouts over de hele wereld in landen die er toe doen, dus niet in Bangladesh. We hebben interne en externe scouts, die nog verdeeld zijn in niveaus. Zo wordt een speler altijd door meerdere mensen bekeken. Zij werken met een schaduwelftal, een team bestaande uit spelers uit verschillende competities die in staat zouden zijn voor FC Porto uit te komen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Primeira Liga

Nieuwste reacties