"Mboyo kan voorbeeld zijn voor jongeren op verkeerde pad"

"Mboyo kan voorbeeld zijn voor jongeren op verkeerde pad"
Foto: © SC

Ilombé - Petit Pélé - Mboyo is de nieuwste Rode Duivel en zeker niet de meest onbesproken. De aanvaller van Gent werd in 2005 nog veroordeeld voor groepsverkrachting, maar rehabiliteerde in de gevangenis. Bondsvoorzitter François de Keersmaecker verdedigt zijn selectie.

Mboyo maakte tijdens zijn jeugd deel uit van een jeugdbende die het Brusselse onveilig maakte, maar kreeg in de gevangenis de kans om zich te herpakken door het voetbal en greep die. "Ik besef: dat is niet evident voor iedereen", aldus De Keersmaecker, die zelf niets wist over zijn verleden, in Het Nieuwsblad. "Over de feiten wil ik me ook niet uitspreken, want ik ken ze niet. Maar ik geef toe: soms is er een teer evenwicht tussen de belangen van slachtoffers en die van een ex-crimineel. Dat is altijd een beetje dansen op een slappe koord."

"Toch wil ik de selectie van Mboyo als een positieve zaak zien. Voor ons voetbal en voor de maatschappij. Je moet beseffen: ooit komen mensen vrij. Dan zijn ze beter sociaal waardevol in plaats van opnieuw in de criminaliteit te belanden. Iederéén verdient een tweede kans. Iemand die een keer in de cel belandt, mag niet per definitie verloren zijn voor de maatschappij. Dan gaan we stigmatiseren. Daarom: Mboyo kan een voorbeeld zijn voor jongeren die op het slechte pad zitten. Hij bewijst dat je niet per se gedoemd bent tot de vicieuze cirkel van de criminaliteit. En dat sport soms een onverhoopte toekomst biedt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties