Dit zijn de Schotse fans!

Koen Schaaphok
| 16 reacties
Dit zijn de Schotse fans!
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie denkt dat Schotten alleen maar geïnteresseerd zijn in paalwerpen of rugby, is eraan voor de moeite. Dinsdagavond zit het Schotse vak met 3.900 supporters tjokvol. Die supporters zijn trouwens niet alledaags. Maak kennis met het Tartan Army!

Om het alvast vanaf het begin duidelijk te maken: Het Leger van Tartan wordt wel degelijk een groep hooligans genoemd. Het is echter maar de manier waarop je het bekijkt. De groep ontstond in de jaren zeventig, toen de Engelse hooligans opkwamen in Europa en de derby's tussen Schotland en Engeland geen toonbeelden waren van naastenliefde. De Tartan Army bestond toen uit hooligans, die wel eens het veld bestormden en de boel kort en klein sloegen, volgens Het Nieuwsblad.

Vriendelijk

Vanaf de jaren tachtig veranderde de situatie echter. Volgens velen het gevolg van de beslissing om zich te onderscheiden van de Engelse hooligans, die een schrikbewind voerden in Europa. De Schotse fans staan daarom ook vandaag de dag bekend als uiterst vriendelijk en sportief. Ze kregen prijzen voor 'beste supporters' tijdens het EK '92 in Zweden en het WK '98 in Frankrijk. In 2002 gaf het Belgisch Olympisch Comité hen zelfs een speciale fairplay-onderscheiding.

In onderstaande video zijn de fans te zien in Parijs in 2007. Toen wandelden ze te voet van de Eiffeltoren naar het stadion. Als dit een referentie is voor de 3900 Schotse fans die vanavond aanwezig zullen zijn, dan kan het Koning Boudewijnstadion zich opmaken voor een grootse sfeer.

(Opgelet: het laden van de video kan enkele seconden duren)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties