Interview Dury: "Ik motiveer mijn spelers en zij animeren de fans"

Dury: "Ik motiveer mijn spelers en zij animeren de fans"
Foto: © SC

Volg Zulte Waregem nu via WhatsApp!

Een zichtbaar ontspannen Francky Dury kwam op de persconferentie in Zulte Waregem terug op de voorbije, gouden week voor Zulte Waregem. Met uitoverwinningen op Anderlecht en Charleroi lijkt de titel geen utopie meer, maar de coach houdt de voeten op de grond.

Aernout Van Lindt in Waregem

“Ik denk dat er een nieuw beeld is over Zulte Waregem sinds de overwinning op Anderlecht en dat vind ik eigenlijk normaal. We hebben dankzij die overwinning nog eens extra vertrouwen getankt. Op Charleroi konden we ons spel niet spelen, wat misschien ook wel aan het veld lag. Het is dan natuurlijk aan ons om oplossingen te vinden en die vonden we niet in Charleroi. Soms moet je al eens op belangrijke momenten wat geluk hebben om te winnen”, aldus Dury.

Het doet meteen denken aan het geluk dat een kampioen wel eens moet hebben op weg naar een mogelijke titel. De coach wil die ambitie echter niet uitspreken: “Ik vertel sowieso mijn ambities niet aan de pers, maar enkel aan mijn spelers. Net zoals ik de supporters niet hoef te animeren. Ik motiveer mijn spelers en zij animeren de fans. Wij blijven een kleine club, dus wij hoeven niet op voorhand naar het scorebord te kijken. Mijn spelers spreken niet over het kampioenschap en denken er zelfs niet aan.”

 “Wil je eerlijk weten wat ik dacht aan het einde van de wedstrijd in Charleroi? Ik vond dat we een geweldig risico genomen hadden. We hadden zeven spelers in de grote rechthoek van Charleroi en enkel Skúlason en Colpaert waren nog achter de bal. Wat als de bal niet bij Leye komt en Kaya de tegenaanval opstart? Ik dacht aan het geluk dat we hadden, want we verdienden de overwinning daar niet.”

Technisch directeur

Er was vorige week ook veel te doen over het plan om een technisch directeur aan te stellen bij Zulte Waregem. “Ik was gewoon een beetje verrast. We zullen daarover eerst intern spreken en dan pas nieuws naar buiten brengen. Ik denk dat ik goed geplaatst ben om te weten welke rol een dokter, psycholoog of physical coach speelt binnen een club. De totale ontwikkeling binnen de club is goed, dat zie je ook aan het feit dat we dit seizoen weinig of geen blessures hebben gehad.”

De structuur met psychologen, assistent-trainers en dergelijke geeft Dury ook meer de kans om een manager te zijn naar Engels model dan louter iemand die trainingen geeft: “In mijn eerste periode bij Zulte Waregem was die structuur er niet en was ik echt ‘trainer’, terwijl ik nu meer ‘coach’ kan zijn. Die rol gaat breder dan louter iemand leren een pass te geven met de binnenkant van zijn voet.”

“Ik zal me nooit bezighouden met praten over accommodaties. Dat is iets voor mensen van het bestuur. Iedereen moet zijn werk doen. Ik moet mijn sportieve verantwoordelijkheid blijven nemen.”

Toekomst

De coach verlengde onlangs zijn contract tot 2017, waardoor het er naar uit ziet dat Dury ook de komende jaren de dienst zal uitmaken bij de club. “Ooit heb ik gezegd dat ik nooit weg zou gaan bij Zulte Waregem en ben ik uiteindelijk toch vertrokken omdat er zich een kans aanbood. Achteraf bekeken was het goed dat ik deze club even heb kunnen loslaten om te zien hoe het er elders aan toegaat. Nu heb ik iets om mee te vergelijken, terwijl ik dat vroeger niet echt had.”

“Ik denk wel dat ik een geëngageerde coach ben. Ik focus mij altijd op de club en zal – zelfs als ik ooit zou vertrekken – altijd een ploeg klaarzetten. Ik heb mijn contract verlengd met het idee om te blijven, maar je kan nooit voorspellen wat er gaat gebeuren. Alles kan veranderen, maar het gras is niet altijd groener aan de overkant.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties