Interview Naessens: "TV-gelden zouden na speeldag 30 verdeeld moeten worden"

Naessens: "TV-gelden zouden na speeldag 30 verdeeld moeten worden"
Foto: © SC

Willy Naessens zag zijn ploeg op de eerste PO-speeldag gelijkspelen tegen Lokeren. De play-offs zijn cruciaal voor het budget van Zulte Waregem voor volgend seizoen. En voor de ploeg, die Naessens grotendeels bij elkaar wil houden en ook enkele degelijke versterkingen voor wil halen.

Zo zijn er steunpilaren als Mbaye Leye en Franck Berrier. Niet geslaagd bij Standard, maar o zo belangrijk voor Essevee. Nietwaar, voorzitter?

"Ja, op een bepaald moment moest er vorig seizoen iets gedaan worden. We hadden een moeilijk seizoen. Het heeft veel geld gekost om zowel Francky (Dury), Leye als Berrier terug te halen. Maar het heeft opgebracht."

Toch opmerkelijk dat ze niet slaagden bij Standard?

"In het geval van Berrier heeft Standard misschien wel te weinig geduld gehad. Ik zeg altijd: indien een speler zes maand geblesseerd is, duurt het ook zes maand erna voor hij terug op zijn oude niveau is. In het geval van Berrier was dat een jaar. En je ziet: een jaar later zit hij op niveau. Er zijn natuurlijk uitzonderingen hé. Ik verwacht ook wel een goede Matias Suarez in de play-offs."

"Leye is een ander geval. Bij Standard moest hij overal gaan spelen: op de flank, achter de spitsen, op het middenveld... En dat ligt hem niet. En als er iets niet ligt aan Mbaye, ligt het hem ook echt niet. Het zat veelal in het hoofd en in de omkadering. Die jongen moet zich thuis voelen en dat had hij bij Standard niet. Hier zie je dat wel. En als ik hem op training bezig zie met de jongeren ben ik echt verheugd. Die begeleidt die echt naar een hoger niveau."

Wie van je spelers heeft je verrast?

"Een heel pak eigenlijk. Van D'Haene, De fauw, Berrier en Leye waren we zeker. Dat zijn ervaren jongens die nooit ongoochelen. Maar voor de rest: kijk naar een Godeau en een Verboom. Sterk hoe die geëvolueerd zijn. Hazard, Trajkovski zetten hun ontwikkeling in sneltempo verder. En Naessens staat er ook."

En Malanda?

"Dat is uniek hé. Een blok beton. Moest hij niet in België geboren zijn, had ik nooit geloofd dat die pas 18 is. Hij is misschien wel een verbeterde versie van Hyland in wording. Hij heeft ook een fantastisch karakter. Zijn hoofd is zot gemaakt door makelaars. Er werd met miljoenen gegoocheld bij die 18-jarige jongen. Maar nu op training zie je daar niets meer van. Die werkt nog harder zelfs!"

Die twee jongens van Anderlecht heb je relatief goedkoop kunnen halen?

"Tja, dat is waar. Maar voor hetzelfde geld hadden ze niet kunnen doorbreken en dan waren ze misschien wel te duur geweest voor wat ze gespeeld hadden. Bij Anderlecht hadden ze misschien nooit gespeeld, want daar moet je er onmiddellijk staan. Hier hebben ze het echter bijzonder goed gedaan."

En Hazard wil je ook wel graag een jaartje langer houden?

"Natuurlijk. De contacten met Chelsea zijn goed. Nu moeten we de play-offs afwachten. We hopen dat we hem nog een jaar kunnen houden, want hij heeft zich fantastisch geïntegreerd. Maar zoals alles hangt veel af van die play-offs."

Een mogelijke Cl-deelname levert genoeg geld op om te investeren in de ploeg?

"Niet enkel in de ploeg, maar ook in een jeugdcomplex. Kijk, de kans is klein, maar natuurlijk dromen we. Indien we het halen wordt er natuurlijk ook in de ploeg geïnvesteerd. Maar wNe mikken vooral op Europees voetbal. Dan zijn we tevreden. Een aantal spelers willen we voor lange tijd vastleggen."

U kan eerste eindigen maar ook zesde.

"Dat is de miserie. En de tv-gelden worden verdeeld op wat er in de PO's gebeurt. En dat vind ik niet kunnen. De tv-gelden zouden verdeeld moeten worden op basis van de stand na 30 speeldagen. En de PO's zouden dan voor de Europese tickets moeten gaan. Nu hebben we onze spelers elke keer betaald voor drie punten, maar eigenlijk zijn het er maar anderhalf. Daar moet rekening mee gehouden worden. We stonden tweede, maar als we zesde eindigen - wat een hele ontgoocheling zou zijn - krijgen we een pak minder."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties