Het fabeltje van de vijfde ref

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Het fabeltje van de vijfde ref
Foto: © SC

Twee penaltygevallen van Lokeren, de laatste goal van Dortmund,… Er waren de laatste weken genoeg voorbeelden dat de extra scheidsrechters op de achterlijn niet zaligmakend zijn. Volgens mij blijft de enige juiste weg die van de technologie, en meer dan doellijntechnologie alleen.

Door Nout Claes

Op de doellijntechnologie die op het WK gebruikt zal worden, zit namelijk een foutenmarge van drie centimeter. Drie centimeter die kunnen beslissen over WK-winst of niet. De enige correcte manier om die, ook al zijn ze schaars, randgevallen te beoordelen zijn camerabeelden.

Als die technologie dan zou gebruikt worden, waarom er dan niet meer mee doen? Corner of geen corner is ook zo’n zwart-wit beslissing. Bij Genk – Zulte Waregem ging laatst zo eentje de mist in. Voor inworpen kan dit ook gebruikt worden.

Al moet men nu niet bij elke corner of inworp een minuut naar een scherm turen om te zien welke ploeg de bal krijgt. Dat zou het spel nodeloos vertragen. Wel ben ik, net zoals scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen, voorstander van een systeem van Challenges. Een coach of kapitein krijgt dan een aantal challenges die hij kan inzetten om beslissingen te laten bevestigen via camerabeelden. Is de speler of coach correct, dan krijgt hij zijn challenge terug.

Al deze dingen zouden veel frustraties uit het hedendaagse voetbal bannen. Zeg nu zelf, een minuut een fase beoordelen via de beelden, of drie minuten discussie, getier en eventueel geschop zoals vandaag de dag? Mijn keuze is alvast snel gemaakt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties