Analyse Waarom bleef Racing Genk achter met 0 op 6?

Robby Morren
Robby Morren
| 102 reacties
Waarom bleef Racing Genk achter met 0 op 6?
Foto: © SC

Racing Genk sprak de ambitie uit om in de top drie te eindigen maar stilletjes wordt zelfs gedroomd van een nieuwe titel. Toch bleef de bekerwinnaar achter met nul op zes. Waar hapert het?

Door Robby Morren

Genk begon overtuigend aan het seizoen met afgetekende overwinningen tegen nieuwkomer Oostende en OH Leuven. Niet de moeilijkste tegenstanders maar met zeven doelpunten gemaakt en slechts één tegen was het vertrouwen in de Genkse rangen groot, net als de verwachtingen voor de toppers tegen Standard en Lokeren. Bovendien werd met Mboyo een absolute versterking ingelijfd.

De teleurstelling, en zelfs verrassing, was dan ook groot na de nul op zes. "Ik ben verrast dat we met deze kwaliteit twee keer na elkaar verloren", schudde algemeen directeur Degraen het hoofd na de 3-1 nederlaag op Lokeren. Genk voetbalde twee keer op rij goed, creëerde de meeste kansen en verdiende minstens een punt maar bleef telkens met lege handen achter. Waar loopt het momenteel fout bij Genk?

1) Verdedigende fouten

De verdediging zag er, bij verschillende tegendoelpunten, niet goed uit. Zaterdagavond scoorde Harbaoui een beauty tegen Genk maar die goal had nooit mogen vallen en ook de tweede tegentreffer had vermeden moeten worden maar de bal werd niet goed ontzet. Mario Been had de week voordien nochtans scherp uitgehaald naar zijn verdediging die nog stond te slapen toen Ezekiel na 13 seconden de weg naar de touwen vond. "Als je een topclub wil worden, moeten dit soort momenten eruit", zei de coach.

2) Slap beginnen

De voorbije twee partijen begon Racing Genk telkens te slap aan de wedstrijd, een fout die vorig seizoen al te vaak werd gemaakt. Tegen Standard moesten de Limburgers na 13 seconden achtervolgen, tegen Lokeren na 8 minuten. Genk speelde telkens een veel betere tweede helft maar op die manier speel je de tegenstander natuurlijk in de kaart. "Het mag niet meer gebeuren dat de tegenstander scherper aan de wedstrijd begint dan wij. Wij moeten het scherpst beginnen", zei Hyland zaterdagavond. Ook Mario Been wordt het stilaan beu: "Mijn eerste zin in de kleedkamer is: 'Begin scherp'", aldus een geïrriteerde oefenmeester.

3) Efficiëntie

Zowel tegen Standard als tegen Lokeren was Genk de ploeg die veruit de meeste doelpogingen liet noteren. Uiteraad is het heel positief dat al die kansen gecreëerd werden maar ze werden onvoldoende benut. Zo waren er enkele mogelijkheden die Jelle Vossen in topvorm nooit zou laten liggen. Kortom, de efficiëntie ontbreekt op dit moment of zoals Hyland het verwoordde: "We scoren te moeilijk."

4) Scheidsrechter

Ondanks alle voorgaande bedenkingen noteren we ook één element waar het team niets aan kon doen maar dat wel een doorslaggevende rol speelde: scheidsrechterlijke beslissingen. De snelle tegengoal van Standard had eigenlijk niet goedgekeurd mogen worden omdat Jelle Van Damme nog voor de scheidsrechter de partij op gang floot al over de middenlijn stond. Ook tegen Lokeren had Genk reden tot klagen want ref Delferière had de bal twee keer op de stip kunnen en misschien ook wel moeten leggen na fouten op Vossen en Limbombe.

Donderdag staat Genk voor de belangrijke Europese verplaatsing naar Ijsland om FH partij te geven. We kijken benieuwd uit naar de reactie van de bekerwinnaar.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties