De Red Lions zijn de Rode Duivels niet ... en vice versa (2)

De Red Lions zijn de Rode Duivels niet ... en vice versa (2)
Foto: © SC

Dit weekend pakten de Red Lions op het EK hockey in eigen land zilver. Een voorbode voor een pracht van een jaar 2014, waarin België wereldtitels pakt in hockey ... en voetbal? De tweede helft van een analyse.

Door Aernout Van Lindt

Tussen hockey en voetbal zijn een aantal parallellen te trekken, maar er zijn ook een aantal verschillen. Redenen waarom de Red Lions volgend jaar wel WK-goud kunnen pakken op het WK in Den Haag van 31 mei tot 15 juni, maar dat voor de Rode Duivels op het WK in Brazilië van 12 juni tot 13 juli veel minder vanzelfsprekend is. Of toch niet? Tweede deel van de analyse. Deel 1 kan u HIER nog eens nalezen. 

Supportersbeleving

8000 man in Boom voor de finale van het EK hockey, waardoor het stadion helemaal uitverkocht was. Velen zochten nog tickets om ook de Red Lions te komen aanmoedigen, dus misschien krijgt het hockey wel meer dan tienduizend man op de been. De beleving van de fans was tijdens de finale, en zelfs daarvoor al, bijzonder. Hevige supporters, leuke muziek tussendoor, een meer dan geslaagd toernooi.

Maar de Rode Duivels verkopen al eventjes elke thuiswedstrijd uit, goed voor om en bij de 45.000 supporters. Ook maken om en bij de 7000 fans de trip naar Schotland, wie weet hoeveel er naar Brazilië zullen trekken. Qua supporters blijft voetbal koning en is hockey een heel klein broertje.

Media-aandacht

Supporters en media-aandacht gaan vaak hand in hand. Zo kregen de hockeymannen wel enkele bladzijden in de krant en wat airplay op de televisie, ook in de kranten en op tv blijven de Rode Duivels sant in eigen land. Los van de kijfcijfers zullen de Rode Duivels ook voor oefenwedstrijden altijd live te zien zijn.

Veel hangt natuurlijk af van de resultaten. Zo is er dankzij Bart Swings ineens aandacht voor schaatsen in Vlaanderen, en zelfs skeeleren komt wat meer aan bod. Het snooker heeft een revival dankzij Luca Brecel en we weten allemaal welke vlucht het damestennis heeft genomen met Kim en Justine. Toch zal voetbal de eerste x aantal jaren - onafhankelijk van resultaten - samen met wielrennen dé mediatiekste sport blijven in Vlaanderen.  

Vrouwen

Opvallend in het hockey is hoe snel het vrouwenteam (The Belgian Red Panthers) zich in de slipstream van de Red Lions hebben weten te zetten, om ook aan een queeste te beginnen. Doel waren de Olympische Spelen van Rio 2016, maar ze haalden al die van Londen 2012 en werden dit weekend vierde op het EK.

Ook in het voetbal begint er iets te leven. De KBVB zet vol in op het vrouwenvoetbal en wil van de Rode Duivelinnen ook wat maken. Toch blijft hier voorlopig de aandacht nog wat uit en de resultaten ook, al kan dat mits plaatsing voor het WK 2015 in Canada misschien ook wel snel keren. 

Duitsers

Tot slot nog een bedenking waar het voetbal en het hockey wel gelijklopen. Het is een aantal minuten achter een bal lopen en aan het eind winnen de Duitsers. Onze Oosterburen zijn een toernooiploeg pur sang. De Duitsers waren zowel bij de dames als de heren misschien niet het sterkste team op het EK hockey - de Belgen wonnen zelfs in de groepsfase van hen - maar aan het einde pakken ze wel de titel. 

Met Duitsers ben je nooit klaar, iets wat ook in het voetbal vaak zo blijkt te zijn. Misschien dat we volgend jaar op het WK hockey én op het WK voetbal komaf kunnen maken met dat cliché. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties