Wat als ... het toch nog foutloopt?

Wat als ... het toch nog foutloopt?
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

België is goed op weg om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap van volgend kalenderjaar. Groepswinst kan ons bijna niet meer mislopen, maar je weet maar nooit.

Door Aernout Van Lindt

Normaal gezien kan het niet meer foutlopen en plaatsen we ons in oktober gewoon rechtstreeks voor het WK. Maar wat als ... het toch nog foutloopt? Dan hebben we in de barrages - waarschijnlijk ook nog eens als reekshoofd - mogelijk een "gemakkelijke" loting tegen landen die we zouden moeten aankunnen. Een blik op onze mogelijke tegenstanders in de barrages bij tegenslag.

Bulgarije of Denemarken?

Italië is geplaatst, dus is het enkel voor plek twee nog spannend. Tsjechië en Armenië kunnen in principe ook nog naar de barrages, maar enkel Denemarken en Bulgarije komen nog echt in aanmerking voor de tweede stek. Bulgarije staat een puntje boven Denemarken en heeft - in tegenstelling tot de Scandinaven - geen duel met Italië meer voor de boeg. De kans dat de Bulgaren dus tweede worden lijkt ons het grootste. Of dat genoeg wordt om de barrages te halen, is nog maar de vraag: de Bulgaren zijn voorlopig veruit de slechtste tweede.

Wereldranglijst: Denemarken 27, Bulgarije 53

Zweden of Oostenrijk?

Dat Duitsland groepswinnaar wordt, lijkt ons duidelijk. Zweden en Oostenrijk spelen in oktober tegen elkaar. Afhankelijk van dat resultaat zal de tweede plaats naar een beider landen gaan, al is ook Ierland mathematisch gezien nog niet helemaal uitgeschakeld. Zlatan & co zijn een te geduchten team, waar niemand wil tegen spelen. Bij Oostenrijk ligt dat toch wat anders, sinds de 4-4 enkele jaren geleden zijn de Rode Duivels veel sterker geworden, wat van de Oostenrijkers niet kan worden gezegd. 

Wereldranglijst: Zweden 30, Oostenrijk 55

Hongarije, Turkije of Roemenië?

In groep D zijn er nog drie kapers op de kust voor de tweede plaats na Nederland, dat ondertussen zeker is van het WK. Hongarije staat er het beste voor: het heeft een puntje meer dan Turkije en Roemenië. Afgaande op het programma durven we echter Roemenië naar voren schuiven. Zij moeten niet meer spelen tegen Nederland, wat voor Hongarije en Turkije wel nog geldt. Oranje zal zonder verliesbeurt de poule willen afsluiten.

Wereldranglijst: Hongarije 31, Roemenië 33, Turkije 58

IJsland, Slovenië, Noorwegen of Albanië?

De meest open poule is groep E. Zwitserland zal dan wel naar het WK gaan als groepswinnaar, daarna zijn er nog vier kanshebbers op plek twee. Wie in polepositie staat, durven we niet in te schatten. IJsland heeft wel het meeste aantal punten en lijkt met een thuiswedstrijd tegen Cyprus ook nog eens de "makkelijkste" punten te kunnen binnenhalen. De wedstrijd Noorwegen - IJsland zou wel eens allesbeslissend kunnen zijn. Al dan niet met een derde hond die gaat lopen met de barrageplek.

Wereldranglijst: Noorwegen 25, Albanië 38, Slovenië 45, IJsland 70

Portugal (of toch nog Rusland?)

Rusland heeft nog uitwedstrijden in Luxemburg en Azerbeidjan voor de boeg. Als ze die beiden tot een goed einde kunnen brengen, is het binnen voor de Russen om groepswinnaar te worden. Dan speelt Portugal amper de barrages. Een toptalent, want tegen Cristiano Ronaldo & co wil niemand spelen om een ticket voor het WK. 

Wereldranglijst: Portugal 7, Rusland 23

Griekenland (of toch nog Bosnië-Herzegovina?)

Bosnië-Herzegovina heeft voorlopig nog steeds het voordeel in de groep. Als het geen punten verliest tegen Liechtenstein en Litouwen, is het groepswinnaar. Het Grieks voetbal teert nog steeds op de gouden plak die werd behaald op het Europees kampioenschap in 2004. Echt grote namen zijn echter niet terug te vinden in de blauw-witte selectie. Met Vasilis Torosidis (AS Roma) en Giorgos Karagounis (Fulham) beschikken de Zuid-Europeanen echter wel over ervaring. Maar de conclusie luidt eendrachtig: Een WK-waardig land moet Griekenland simpelweg opzij zetten. Liever hen, dan het balkanland, waar we minder goede ervaringen mee hebben.

Wereldranglijst: Griekenland 11, Bosnië-Herzegovina 13

Engeland, Montenegro, Oekraïne of Polen

Goho, een poule met vier kandidaten voor de top-2. Geen van de vier landen zijn echter te onderschatten, dus zal het ons nog gaan benieuwen of we wel een van deze landen willen tegenkomen in de barrages of op het WK. Het is nog koffiedik kijken om te zien wie het uiteindelijk zal gaan halen, gezien het hoge aantal onderlinge duels tussen de vier nationale ploegen. 

Wereldranglijst: Engeland 14, Montenegro 28, Oekraïne 28, Polen 72 

Frankrijk (of toch nog Spanje?)

Les Bleus hadden het ongeluk te worden ondergebracht in een poule met huidig Europees – en wereldkampioen Spanje. Toch hebben de Fransen zeker en vast hun plaats op het WK. Bovendien bewees de wedstrijd van afgelopen maand dat een duel tussen België en Frankrijk sowieso een dubbeltje op zijn kant wordt.

Wereldranglijst: Spanje 1, Frankrijk 23

Dus?

Als net als vorige keer de top-4 reekshoofd wordt in de barragewedstrijden, ontlopen de Belgen (en de Kroaten als zij in die situatie terechtkomen) landen als Portugal, Engeland (Montenegro/Oekraïne) en Griekenland/Bosnië. Voorlopig zou Zweden dan een probleem kunnen worden, terwijl alle andere landen meer dan te pakken lijken. 

En als we groepswinnaar worden, mogen we er vanuit gaan dat we op het WK zelf de vier barragewinnaars mogelijk zullen tegenkomen op het WK zelf. Welke landen we daar per se willen tegenkomen, is een vraag die we u stellen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties