"Als keeper moet je mentaal sterk staan"

"Als keeper moet je mentaal sterk staan"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Met het boek 'Apart in de elf' heeft keepertrainer Guy Martens een lans gebroken voor alle doelmannen. "Het mentale aspect is minstens zo belangrijk als het fysieke", aldus Martens. Iets wat doelman Sammy Bossut en ex-doelman Philippe Vande Walle beiden onderschrijven.

Door Aernout Van Lindt

Guy Martens is keepertrainer en hij leidde doelmannen als Bailly, Courtois, Bolat en Casteels op. Hij heeft nu het succes van zijn trainingsmethodes in een boekvorm gegoten. Belangrijk daarbij is dat je er voor zorgt dat een keeper zich goed in zijn vel voelt, liet de man gisteren weten aan Voetbalkrant.com.

“Het klopt zeker. Als doelman moet je mentaal sterk staan", aldus Sammy Bossut van Zulte Waregem. "Mensen vergeten soms hoe zwaar het voor een doelman is. Je kan de held zijn, maar ook de antiheld. Mensen geven dan al makkelijk kritiek, maar het is soms moeilijk."

En het wordt doelmannen ook moeilijk gemaakt, weet Philippe Vande Walle: "De ballen van tien jaar geleden zijn in niets meer te vergelijken met die van nu, om maar een voorbeeld te geven. Dat maakt veel verschil, het is niet meer te vergelijken."

"Eenzaamheid van een doelman"

"Doelman zijn is inderdaad een beroep in het beroep", gaat de ex-doelman verder. "Het is feitelijk moeilijk te omschrijven. Aan de ene kant maak je deel uit van een elftal, maar langs de andere kant is het zo anders op mentaal vlak, qua fysiek, training en techniek. Dat is de eenzaamheid van een doelman."

Van die eenzaamheid heeft Bossut op dit moment dan weer iets minder last: "Ik ben niet alleen, we zijn met drie doelmannen. Séba en Salvo (Sébastien Bruzzese en Salvatore Crimi) zijn ook hele goede doelmannen. Zowel qua niveau als qua mentaliteit. Dat helpt, als je twee goede collega's hebt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties