Interview Vande Walle: "Zou er gewonnen zijn met Courtois in doel? Ik denk het niet"

Vande Walle: "Zou er gewonnen zijn met Courtois in doel? Ik denk het niet"
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Het gaat een discussie blijven zolang de twee samen bij de nationale ploeg zitten: wie is nu beter? Simon Mignolet of Thibaut Courtois? De keuze is voor Wilmots al lang gemaakt, maar wij vroegen nog even aan Philippe Vande Walle zijn mening: "Voor mij zijn ze evenwaardig."

Philippe, direct met de deur in huis: wie is nu de beste?

"Daar kan ik echt niet op antwoorden. Ze zijn alletwee sterk. We hebben twee topdoelmannen en ze verschillen niet veel qua rendement. Ze halen allebei een hoog niveau."

Sommigen trekken conclusies uit de twee oefenmatchen. Met Courtois werd er het afgelopen jaar niet verloren?

"Dat mag je zo niet zien. Zou er wel gewonnen zijn met Courtois in doel? Dat denk ik niet. Voetbal is een ploegsport en je moet ook kijken wie er voor de rest ontbrak. Simon heeft zich niets te verwijten in die twee matchen."

Heeft de één kwaliteiten die de ander niet heeft?

"Je zou de neiging hebben om te zeggen dat Mignolet meer werk heeft in de lucht omdat hij in Engeland speelt. Maar dat is ook niet meer het geval. In alle topcompetities moet je de hele waaier aan keeperskwaliteiten bezitten, want ook in Spanje en Duitsland moet je sterk zijn in de lucht. Het keepersvak is de laatste jaren zo geëvolueerd."

Hoe bedoel je?

"Je moet enorm all round zijn. De waaier is veel breder geworden van wat je moet kunnen. Vroeger zou een keeper het spel hervatten door uit te gooien of er een lel op te geven. Nu moet je meevoetballen. Een keeper wordt ook betrokken in het veldspel. Hij moet het spel kunnen verleggen van de ene naar de andere kant. Hij wordt betrokken in de opbouwen. En daarin zijn onze twee doelmannen even goed."

Toch is de keus gevallen op Courtois? Hoe gaat Mignolet daar mee om?

"Dat is nu eenmaal de wereld van een doelman. Ik heb het ook meegemaakt. We moeten gewoon heel blij zijn dat we kunnen terugvallen op een even goede doelman, die evenveel présence heeft in doel als Courtois."

Je moet het toch maar doen: je daarin schikken.

"En daar komt het mentale zijn neus aan het venster steken. Die jongens zijn alletwee mentaal zo sterk. Ze zijn niet van hun stuk te brengen. Ze houden zich niet bezig met alles wat er rond draait, maar in een match staan ze er. Ook het showelement komt bij hen niet aan bod. Ze doen alles zo efficiënt mogelijk en dat siert hen."

Is Courtois de logische keus?

"Wat mij betreft wel. Hij heeft alles gekeept in de kwalificatie en geen enkele keer verloren. Dan is het moeilijk om hem er uit te zetten. Simon heeft nu zijn kans gekregen en hij deed het goed."

Conclusie: ze zijn evenwaardig?

"Voor mij wel ja."
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties