Atlético Madrid is primus van Europa

Atlético Madrid is primus van Europa
Foto: © SC

Atlético Madrid is dit seizoen de beste ploeg in Europa, althans volgens de UEFA-coëfficiënt. Het gaat daarmee Bayern München, Real Madrid en Barcelona vooraf. Vooral de resultaten in de Champions League zijn van doorslaggevend belang in de rangschikking.

Door Koen Donvil

De Rojiblancos wonnen tot dusver hun vier wedstrijden in de poulefase van het kampioenenbal en zijn als enige ploeg al zeker van groepswinst. Ook Bayern sloot zijn Europese wedstrijden allemaal winnend af, maar moet de Spanjaarden voor zich dulden omdat de Primera Division hoger wordt ingeschat dan de Bundesliga volgens de UEFA.

Het mag niet verbazen dat Atlético de primus in Europa is. Met knappe resultaten en vaak wervelend voetbal treedt het meer en meer uit de schaduw van Barcelona en stadsgenoot Real Madrid. Vorig seizoen werden de mannen van coach Simeone derde en strandden ze nog op ruime afstand van de grote twee, dit seizoen ziet het ernaar uit dat ze zullen meestrijden voor de oppergaai. Bovendien willen ze ook in de Champions League een hartig woordje meespreken.

Efficiënt spitsenduo

Atlético pakt meestal uit met een 4-4-2 opstelling met Diego Costa en David Villa als speerpunten. De man die Spanje boven Brazilië verkoos en de voormalige Barça-spits zijn samen goed voor exact 50% van de Atlético-goals in Spanje en Europa. Vooral Diego Costa heeft met in totaal 17 doelpunten een groot aandeel in het huidige succes van de club. In Vicente Calderón heeft men het al lang niet meer over Falcao.

Maar ook op het middenveld hebben ze met Raúl Garcia een jongen lopen die het doel al acht keer wist te vinden. Gabi en de Turkse international Arda Turan mogen dan wel wat minder doelgericht zijn, zij zetten de lijnen uit op het Madrileense middenveld. Ook de Portugese ervaren rot Tiago is een belangrijke schakel in het geheel van Diego Simeone.

Geduldige Alderweireld

De verdediging van Atlético staat als een huis. Het is zeker geen schande dat Rode Duivel Toby Alderweireld zich moeilijk in de ploeg kan knokken met kleppers als de Uruguayaan Diego Godin en Spaans international Juanfran. Het defensieve compartiment is compleet met de Brazilianen Luis Filipe en Miranda die allebei al in actie kwamen voor de Seleção. Geen doetjes dus waarmee Alderweireld de concurrentie moet aangaan. De Antwerpenaar wacht geduldig op zijn kans en staat er wanneer het moet. Zo mocht hij afgelopen weekend de 90 minuten volmaken in de 7-0 overwinning tegen Getafe.

De factor 'Courtois'

Als de verdediging dan toch eens wordt afgetroefd kunnen de Colchoneros altijd rekenen op Thibaut Courtois. Onze nationale doelman is van bij zijn aankomst in 2011 de onbetwiste nummer 1 onder de lat. De 21-jarige Limburger werd dit seizoen amper 11 keer gepasseerd in 18 wedstrijden en hield zijn netten 8 keer schoon. Cijfers om u tegen te zeggen. Dat ontging ook Barcelona niet, dat lang hengelde naar de diensten van Courtois, al lijkt het niet tot een transfer te komen. Courtois heeft het naar zijn zin in Spanje en wil naar eigen zeggen graag bij Atlético Madrid blijven, al moet hij zijn contract bij Chelsea dan wel verlengen. Zorgen voor later voor de doelman, die zich dit seizoen en in de zomer wil concentreren op waar hij misschien wel ’s werelds beste in is: ballen pakken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties