Analyse De krachttoer van Ajax Amsterdam

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 1 reacties
De krachttoer van Ajax Amsterdam
Foto: © SC

Ajax zorgde gisteren voor een ware krachttoer door FC Barcelona een eerste nederlaag toe te dienen. De Amsterdammers haalden in de eerste helft 'de Nederlandse school' nog maar eens uit de koelkast: een analyse.

Door Cédric De Volder

Heel wat voetballiefhebbers keken zich gisterenavond omstreeks half tien een eerste keer de ogen uit. Ajax stond aan de rust van het Champions League-duel tegen FC Barcelona immers met 2-0 voor. Een uurtje later volgde opnieuw de collectieve verbijstering: Ajax 2 – 1 FC Barcelona.

Voor de Catalanen was het meteen de eerste nederlaag van voetbaljaargang 2013 – 2014. Voetbalminnend Nederland – op de fans van Feyenoord na – door het dolle heen. Frank de Boer toonde zich dan weer ijzig kalm. Het leek wel alsof de oefenmeester wekelijks een dergelijk huzarenstukje uit zijn mouw schudt.

Toegegeven: een gelijkspel was misschien meer op zijn plaats. Ajax domineerde de eerste helft, maar kwam er na de koffie zo goed als niet meer uit. Al toonde die eerste periode zich als hét typevoorbeeld van ‘de Nederlandse school.’ Barça kreeg bij momenten zelfs les in het eigen spelletje.

Vooral Daley Blind liep, zwoegde en pufte alsof hij net zeven Red Bulls achterover had geslagen. De flankverdediger zette druk op de Spaanse verdediging, die geen andere oplossing zag dan het leer simpelweg inleveren bij de thuisploeg. Maar ook Niklas Moisander toonde zich – vooral na de pauze – als een muur in de Amsterdamse defensie. De Fin was vorig seizoen nochtans op weg naar… RSC Anderlecht.

Maar wat dan gezegd van ene Danny Hoesen? De 22-jarige opdonder speelde vorig seizoen nog in de Nederlandse tweede klasse voor Fortuna Sittard. De aanvaller zou destijds ook in een lachkramp zijn gesukkeld als hij zou te horen hebben gekregen dat hij 365 dagen later zou scoren tegen het grote FC Barcelona.

Tenslotte verdient – zonder enige afbreuk te willen doen aan de andere spelers – ook doelman Jasper Cellissen een vermelding. De 24-jarige Nederlander houdt Kenneth Vermeer uit doel en toont waarom. In de tweede helft tipte de goalie – bij een 2-1-tussenstand nota bene – een stiffertje van Neymar himself uit het doel.

Over de rode kaart voor Joël Veltman of het ontbreken van Lionel Messi gaan we het eventjes niet hebben. Onze redactie hoopt alvast vanavond eenzelfde voetbal te kunnen bewonderen in het Astridpark. Maar… is John van den Brom geen product van de Amsterdamse school?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties