Wereldkampioen stapt op bij topploeg

Wereldkampioen stapt op bij topploeg
Foto: © SC

Vandaag kiest River Plate een nieuwe voorzitter. Daniel Alberto Passarella is sinds kort niet langer de sterke man. De voorzitter - die in 1978 als kapitein nog wereldkampioen werd met Argentinië - stapte in eigen beweging op bij het team.

Door Tom Dieusaert in Buenos Aires

Vandaag kiezen de socio's van de Argentijnse ploeg River Plate een nieuwe voorzitter in de plaats van Daniel Alberto Passarella. De voormalige kapitein van de Argentijnse nationale ploeg die in 1978 het WK in eigen land won, heeft zwaar aan prestige en geloofwaardigheid ingeboet na de degradatie van River Plate naar tweede klasse in 2011. 

Op zijn laatste persconferentie  eerder deze week, stelde El Kaiser, dat “bondsvoorzitter Julio Grondona de schuld heeft aan de degradatie van River”, dat hij ontslag neemt "om persoonlijke redenen", maar ook dat hij een economisch gezonde club achterlaat en dat de socio’s hem opnieuw zouden verkiezen als hij kandidaat zou zijn.

Passarella wordt voor deze uitspraken op de korrel genomen door de lokale pers die hem verwijten geen enkele realiteitszin, noch zelfkritiek te hebben en geen verantwoordelijkheid te nemen in de malaise van één van de grootste clubs van Zuid-Amerika.

Interne afrekeningen

River was tot 2011 samen met Boca Juniors en Independiente, de enige Argentijnse club die altijd in eerste klasse had gespeeld en heeft het grootste aantal lokale kampioenschappen op haar naam staan. Passarella nam de teugels van de club in handen in 2009, maar River verkeerde in terminale toestand na jaren van wanbeheer en corruptie.

Vele spelers (waaronder Belluschi, D’Alessandro, Mascherano, Saviola, Higuaín) werden verkocht zonder dat dat geld in de clubkas terecht kwam. Bestuursleden en managers verrijkten zich terwijl de harde supporterskern door de clubleiding onderhouden werd en in het nieuws kwam door interne afrekeningen waarbij verschillende doden vielen. 

Degradatie in 2011

Passarella kon het tij niet keren en de club zakte in juni 2011 naar tweede klasse, na een testmatch tegen Belgrano (de ex-ploeg van Matías Suárez), een wedstrijd die uitmondde in een volledige chaos rond het River stadion, el Monumental.  Hoewel vele fans om Passarella’s ontslag schreeuwden, beloofde hij dat River Plate snel naar de hoogste nationale klasse zou terugbrengen.

River Plate kon in de hel van tweede klasse rekenen op de hulp van een aantal voormalige sterspelers zoals Fernando Cavenaghi en Alejandro Domínguez (woensdag met Olympiakos nog goed voor een goal tegen Anderlecht) die de club van hun hart kwamen steunen. 

Trezeguet als redder toch weg

Maar de belangrijkste speler in de promotie naar eerste klasse was zonder twijfel voormalig wereldkampioen David Trézeguet, die opgroeide in Argentinie en als jonge voetballer fan van River was. Na de promotie in 2012 werd River vice-kampioen onder trainer Ramón Díaz, nog een oude glorie van de club, maar het voormalige champagnevoetbal van River was ver te zoeken en de sterkhouders van de club, zoals Cavenaghi, Domínguez en later ook Trézeguet verlieten de club na ruzies met de koppige Passarella.

Door de weinig diplomatische stijl is Passarella er als voorzitter ook niet in geslaagd grote sponsors te vinden die willen investeren in de noodlijdende club, met een passief van naar schatting 30 miljoen euro. De fans van River hopen dat een nieuwe voorzitter River niet alleen in de competitie terug op het spoor krijgt maar ook een internationale trofee als de Copa Libertadores kan binnenhalen, ondertussen ook al geleden van 1996. Als voornaamste kanshebber om Passarella wordt Antonio Caselli getipt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties