Drie opvallende vaststellingen over de nieuwe Gouden Schoen

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 16 reacties
Drie opvallende vaststellingen over de nieuwe Gouden Schoen
Foto: © SC

Gisteren won Thorgan Hazard de 60ste Gouden Schoen uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Voetbalkrant.com lijstte voor u drie markante statistieken op.

Nationaal podium

Met Thorgan Hazard, Maxime Lestienne en Silvio Proto kregen we gisteren voor het eerst sinds lang een volledig Belgisch podium. De laatste keer dateerde van 2002, toen Timmy Simons (Club Brugge), Wesley Sonck (Racing Genk) en Danny Boffin (STVV) de top 3 innamen.

In zestig jaar Gouden Schoen werd er 28 keer een Belgisch podium gestemd. Van bij de eerste uitreiking in 1954 gebeurde dat eigenlijk bijna onafgebroken tot in 1974. Behalve in 1960 wist de Congolees Paul Bonga Bonga van Standard zich tussen Paul Van Himst en Eric Lambert te nestelen.

Puntenverschil

De kloof tussen winnaar Hazard (372) en tweede in de eindstand Lestienne (154) bedaagt 218 punten. Daarmee komt de spelverdeler in de buurt van Dieumerci Mbokani, die de trofee vorig jaar won met een voorsprong van 223 punten op Jelle Vossen. Bovenaan staat nog altijd Vincent Kompany die in 2004 won met een verschil van 404 punten op Luigi Pieroni. Misschien niet onterecht als je bekijkt hoe de carrière van beide voetballers nadien is geëvolueerd.

Kleine clubs

Dat de huurling van Chelsea de Gouden Schoen als speler van Zulte Waregem won, maakt zijn prestatie nog wat straffer. Essevee schaart zich bij een select clubje met AA Gent, Beerschot, Sint-Truiden en Eendracht Aalst dat eveneens één maal de Gouden Schoen afvaardigde. Gilles De Bilde was in 1994 de laatste die als speler van de Ajuinen dat kunstje voor elkaar kreeg.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties