Topclubs die wegkwijnen: Is ook Hamburg aan de beurt?

Nicola Cantoro
| 12 reacties
Topclubs die wegkwijnen: Is ook Hamburg aan de beurt?
Foto: © SC

Hamburg, ooit nog een club die thuishoorde in de top vijf in Duitsland, staat op de rand van tweede klasse. Een prachtig stadion, geweldige supporters, mooi budget, goeie spelers… Het mag allemaal niet baten. Sportief zakt de club helemaal weg. Net zoals bij andere clubs ooit het geval was.

Tot voor dit seizoen was Hamburg een vaste klant om mee te dingen naar de top vijf in Duitsland. Ook op Europees toneel verscheen de club verschillende keren. Met een stadion met een capaciteit van 57.000 plaatsen en spelers als van der Vaart, Jiracek en Djourou die al wat bewezen hebben in Europa, zou je denken dat dat dit jaar niet anders zou zijn.

De resultaten zijn echter rampzalig. De Duitse ‘topclub’ ziet het degradatiespook boven het hoofd hangen. Tegen rechtstreekse concurrent Braunschweig werd er tot overmaat van ramp ook verloren.

Een 0 op 21 zijn de recentste cijfers. Als dit zo blijft doorgaan, zien we volgend jaar een prachtige club uit de Bundesliga verdwijnen. Dat zou zonde zijn, zoals het ook zonde was voor onderstaande clubs om weg te kwijnen uit het hoogste niveau. 

Portsmouth FC

In het seizoen 2007-2008 won Portsmouth de FA-cup. Het jaar daarop liet het zich opmerken in Europa met enkele sterke prestaties tegen onder andere het AC Milan van Ronaldinho en co. Spelers als Milan Baros, Peter Crouch, Jermaine Defoe, Nwankwo Kanu en Sulley Muntari passeerden er de revue. In 2010 vroeg de club zijn faillissement aan. Degradatie was de enige uitweg.

Financiële problemen betekenden het einde van Portsmouth. De club leek een tekort van 1,6 miljoen pond te hebben en degradeerde zo drie keer op rij. Het komt nu uit in de League Two oftewel de vierde divisie in het Engels voetbal.  

Vicenza Calcio

Na successen in de Serie A in de periode 1955-1975 degradeerde Vicenza Calcio naar de tweede klasse. In 1977 keerde het terug naar eerste klasse en werd er vice-kampioen. Daarna kwijnde de club weg tot de Serie C, de derde klasse.

In de jaren 80 startte sterspeler Roberto Baggio zijn carrière bij Vicenza en leidde het team terug naar de Serie B. In 1986 promoveerde het team maar de promotie werd geweigerd en in 1987 speelde het team weer in de Serie C1.

Vicenza promoveerde in 1993 naar de Serie B en in 1995 naar de Serie A. Twee jaar later won de club de beker en haalde het de halve finales van de Europacup II en verloor daar van Cheslea. In een volgepakt Stadio Romeo Menti won het de heenmatch met 1-0, maar in Stamford Bridge verloren de Italianen met 3-1. In 1999 degradeerde de club opnieuw. Momenteel speelt de club terug in de Italiaanse derde divisie.

Racing Strasbourg

In 1978/1979 eindigden Strasbourg bovenaan in de Ligue 1. De Fransen wonnen daarmee hun eerste en tot dusver enige titel. Racing kwalificeerde zich het volgende seizoen voor de Europacup I, waar ze werden uitgeschakeld door Ajax.

In 1995 verloor Strasbourg weliswaar de cupfinale met 1-0, maar was het toch gekwalificeerd voor de Europacup 1. Ze reikten tot de achtste finales, waar ze geen partij waren voor AC Milan.

Ook in de UEFA Cup ging het van een leien dakje. Strasbourg versloeg onder andere Glasgow Rangers en Liverpool, maar ze legden het af tegen Internazionale. Hoewel thuis met 2-0 werd gewonnen, ging de uitwedstrijd met 3-0 verloren. In 2005 won Racing voor de 2e keer de Coupe de Ligue dat ze een plaatsje voor de UEFA Cup opleverde.

Het seizoen 2009-2010 was een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van RC Strasbourg. RC Strasbourg degradeerde naar de Championnat National (3de klasse), nadat het voorlaatste werd. De financiële problemen staken de kop op en voor het eerst sinds 1933 moest de club zijn profstatus opgeven. Racing ging in gerechtelijke reorganisatie en moest gedwongen degraderen naar de CFA.

Glasgow Rangers

In Schotland is er de eeuwige titelstrijd tussen Glasgow Rangers en Cetlic Glasgow. De Rangers wonnen Europacup II in 1972 en waren een vaste klant in het Europese voetbal.

Op 14 juni 2012 werd bekendgemaakt dat Glasgow Rangers failliet verklaard is, en een nieuwe start zal maken als The Rangers FC. Rangers Football Club speelde zijn laatste wedstrijd op 13 mei 2012 uit tegen St Johnstone, ze wonnen deze overigens wel met 0-4.

The Rangers FC is 3 divisies lager ingedeeld. De nieuwe club moest beginnen in de de vierde divisie in Schotland, nadat de clubs uit de Scottisch Premier League niet accepteerden dat de nieuwe club The Rangers FC in die klasse een doorstart zou maken. 

Op 18 augustus 2012 in het eerste seizoen van The Rangers FC, vestigde ze een wereldrecord met 49.118 toeschouwers van een voetbalwedstrijd op het vierde niveau.Aan het eind van dat seizoen promoveerde de club naar het derde niveau van Schotland. Ook daar staan ze nu los aan kop.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties