België moet opletten, maar is groepswinst aan zijn stand verplicht

België moet opletten, maar is groepswinst aan zijn stand verplicht
Foto: © SC

24 landen gaan naar het EK in Frankrijk binnen een dikke twee jaar. En als onze Rode Duivels daar niet bij zijn, zal er veel moeten gebeuren. De groep waarin we zitten is namelijk een van de meest haalbare groepen.

Door Aernout Van Lindt

De top-2 van elke poule plaatst zich voor het EK in Frankrijk. Daar komen ook nog een aantal derdes bij. De Rode Duivels zouden zich altijd bij de top-2 in de poule moeten plaatsen. Eigenlijk zou groepswinst een must moeten zijn. Een overzicht:

De kleintjes: Cyprus en Andorra

In de 'kleine' groepen zaten landen als IJsland - toch barrages gespeeld richting WK 2014 - en een aantal bijzonder verre verplaatsingen (Kazakstan, Azerbeidjan, ...). Dan hebben we het hier bijzonder getroffen, met Cyprus en Andorra.

Beide verplaatsingen zijn op zich leuk te noemen en de tegenstanders die we er ontmoeten lijken haalbaar. Tegen Andorra speelden we al op weg naar het EK 2004: 0-1 en 3-0 winst voor België. De laatste keer dat we tegen Cyprus speelden is al 15 jaar geleden, maar we pakten wel al 19 op 21 tegen de eilandbewoners. Ook dat mag sportief gezien geen enkel probleem zijn.

De outsiders: Wales en Israël

De landen in groep 3 en 4 zijn voor België de gevaarlijke outsiders. Ook hier valt de loting bijzonder goed mee. Tegen Wales bewezen we op weg naar het WK 2014 al dat we ze in principe aankunnen - de 1-1 in eigen huis met de plaatsing als groepswinnaar al op zak is geen echte graadmeter.

Toch geloven ze er bij Wales alvast in bij monde van bondscoach Chris Coleman. Tegen Israël speelden we al 25 jaar niet meer en het is geen echt te onderschatten tegenstander, maar vanuit die pot kon het enkel erger. Het zal wel mogelijk de terugkeer van Barda in België zijn, iets waar fans kunnen naar uitkijken.

Het reekshoofd: Bosnië-Herzegovina

En dan is er nog het reekshoofd: Bosnië-Herzegovina. Geen Nederland, geen Spanje, geen Duitsland. De meest haalbare tegenstander van allemaal misschien wel. En daar hebben we geen goede herinneringen aan. Op weg naar het WK 2010 verloren we twee keer van dit land.

Tijd voor revanche dus ook, want de Belgische nationale ploeg is op die vijf jaar uiteraard veel sterker geworden. Groepswinst lijkt dan ook in de sterren geschreven te staan, zonder echte klepper om het ons te lastig te maken.

Toch moeten we de euforie schuwen: elk puntenverlies kan fataal worden. Voor groepswinst dan, top-2 moeten we altijd halen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties