Ovono: "Leuker om met KVO top te bestormen"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 14 reacties
Ovono: "Leuker om met KVO top te bestormen"
Foto: © SC

Didier Ovono groeide de voorbije maanden uit tot een cultfiguur bij KV Oostende. De Gabonese doelman is momenteel één van de sterkhouders bij de promovendus. "In mijn thuisland ben ik een echte ster."

Cédric De Volder in Oostende

De fans van KV Oostende zijn gek van Didier Ovono. De 61-voudig Gabonees international kan ondertussen zelfs al uitpakken met een hamburger en een cocktail die zijn naam dragen. "Ik heb die zaken zelf nog niet geproefd", vertelt de doelman in een gesprek met Voetbalkrant.com. "Maar het is natuurlijk leuk om appreciatie te krijgen. Al ben ik dat eerlijk gezegd een beetje gewoon. Er zijn zelfs nog fans van mijn vorige clubs die mijn prestaties in Oostende op de voet volgen."

Al blijft het natuurlijk vreemd dat de aanvoerder van het Gabonese nationale elftal voor the Kustboys komt voetballen. Hoe komt Ovono in godsnaam in Oostende terecht? "Ik heb al enkele watertjes doorzwommen", bekent de doelman. "Maar laten we beginnen bij het begin. (lacht) Ik zette mijn eerste voetbalstapjes in mijn thuisland bij Sogéa. Maar eigenlijk is dat amper het vermelden waard. Mijn carrière begon pas echt bij Alianza in El Salvador."

2005 - 2006: Alianza FC

"Het lijkt eigenlijk een vreemde keuze, maar ik zat op een doelmannenschool in Barcelona. Maar mijn techniek bleef een groot werkpunt. Ik moest dus ervaring en speelminuten verzamelen, hé. En op technisch vlak ben je, ook voor een doelman, nergens beter af dan in Zuid-Amerika. Ik heb er bovendien vrienden voor het leven gemaakt. Tot op vandaag krijg ik sms'jes en e-mails van fans die mijn carrière nog steeds volgen. Die mensen zijn daar een beetje gestoord, hé. (lacht) Die club telt maar liefst 250.000 fans, hé! Maar het wil toch zeggen dat ik er iets heb betekend."

2006 - 2007: Paços de Ferreira

"Paços trok op dat moment de beste doelman van El Salvador aan, maar eigenlijk vormt dat hoofdstuk een zwarte pagina in mijn boek. Ik heb er geen enkele officiële wedstrijd gespeeld. Er doken immers administratieve problemen op omtrent mijn transfer. Ik ben er amper vier maanden gebleven, maar deed elke oefensessie mee met het eerste elftal. Uiteindelijk viel er geen oplossing uit de bus, dus was ik genoodzaakt om terug te keren naar het opleidingsinstituut in Barcelona."

2007 - 2009: Dinamo Tbilisi

"Vervolgens trok ik dus richting Georgië. Of ik een wereldreiziger ben? Zo zie ik het zelf niet. (lacht) Ik ben gewoon gelukkig als ik voetbal kan spelen. Dan maakt het ook niet uit op welk continent of in welk land ik moet gaan wonen. Bovendien had ik een schitterende periode bij Dinamo. We pakten er titels en kreeg ik de kans om Champions League en Europa League te spelen. Al bleef het een beetje vreemd. Op zaterdag speelden  we voor amper 2.000 toeschouwers, maar enkele dagen later zaten er 40.000 uitzinnige fans in het stadion van Panathinaikos."

2009 - 2012: Le Mans FC

"Het was dan ook een logische stap om naar een grotere competitie te trekken. En meteen ook een enorme teleurstelling om uit de Ligue 1 te degraderen. Uiteindelijk groeide ik er ook uit tot aanvoerder van het team met zo'n 120 wedstrijden op mijn actief. Ik heb nog steeds geen spijt dat ik destijds Georgië heb verlaten. Ook al speelde ik eventjes in de tweede klasse."

2012-2013: Sochaux

"Gabon stond op zijn kop bij het vernemen van die transfer. (lacht) Sochaux is een naam in Afrika, hé. Die club speelt al meer dan zestig jaar op het hoogste niveau in Frankrijk en straalt grandeur uit. Ik werd er destijds gehaald om een blessure van de eerste doelman op te vangen. Jammer genoeg heeft een dispuut met de voorzitter ervoor gezorgd dat er geen vervolg kwam aan dat avontuur."

2013 - ... : KV Oostende

"En Oostende kwam als een geschenk uit de hemel. Ik zat op een dood spoor bij Sochaux en kon dit seizoen zelfs niet eens opnieuw beginnen bij een andere club. Waarom? Het was wachten, wachten en nog eens wachten tot alles was afgehandeld in Frankrijk. Aan de Belgische kust vind ik de basis van het voetbal terug. Bovendien heeft de voorzitter me echt wel overtuigd met het project van de club. Het is zoveel leuker om met een team naar de top te stormen, dan er al te staan. En weet je wat? Binnenkort lopen er kinderen rond in Gabon met een shirt van KVO." (knipoogt)

En the Kustboys zijn nog niet verlost van de Gabonese doelman. "Ik heb nog een overeenkomst tot 2017", besluit Ovono. "Ik heb dan ook de ambitie om hier iets neer te zetten. In Gabon ben ik een echte ster, hé. Ik nam deel aan televisieprogramma's en de fans verkozen me zelfs tot derde beste speler op het Afrikaanse continent. Of ik nu wil uitgroeien tot de beste doelman van de Jupiler Pro League? Er loopt hier een pak talent rond, maar dat is zeker een doel."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties