Welke kandidaat voor play-off 3 legt de beste statistieken voor?

bart ver elst
| 11 reacties
Welke kandidaat voor play-off 3 legt de beste statistieken voor?
Foto: © SC

Zondagavond valt de beslissing in de Jupiler Pro League voor wie play-off 3 tegen Bergen moet spelen. OHL moet op bezoek bij Bergen, terwijl Waasland-Beveren thuis Standard ontvangt. Wie van beiden maakt er statistisch gezien het meeste kans om hun wedstrijd tot een goed einde te brengen?

De enigste manier waarmee OH Leuven zich nog kan redden, is winnen op het veld van Bergen. Leuven heeft zijn lot niet meer in eigen handen, want Waasland-Beveren moet dan absoluut verliezen. Beide ploegen hebben dan evenveel punten, maar OHL heeft een wedstrijd meer gewonnen dan de ploeg van Bob Peeters.

Leuven won nog niet op verplaatsing

Als we de statistieken van Leuven buitenshuis bekijken, dan maakt Leuven geen schijn van een kans. Dit seizoen heeft OHL namelijk nog niet op verplaatsing gewonnen. We zullen dus de resultaten van de Leuvenaars tegen de kleinere teams (plaats 12-16: Mechelen, Charleroi, Waasland-Beveren en Bergen) er eens bij nemen. In de zeven wedstrijden die tot nu toe tegen deze ploegen gespeeld werden raapte OHL slechts zes punten uit 7 wedstrijden, want neerkomt op zo’n 29% van de punten.

Als we dit enkel buitenshuis bekijken heeft OH Leuven tegen deze drie ploegen nog geen enkel punt gepakt. In alle uitwedstrijden dit seizoen pakte de ploeg van Ivan Leko drie punten (gelijkspel op het veld van Cercle Brugge, Oostende en Lierse) uit veertien wedstrijden, omgerekend 7% van de punten. Statistisch gezien lijkt het dus zo goed als onmogelijk dat OHL zondagavond wint op het veld van Bergen.

Waasland-Beveren won thuis nog geen enkele topper

Bij Waasland-Beveren nemen we de statistieken erbij van de ploegen die in de top vijf (Standard, Club Brugge, Anderlecht, Zulte Waregem en Lokeren) van het klassement staan. In de negen wedstrijden tegen deze ploegen werden 6 punten gehaald, uitgerekend 22% van de punten. Moet erbij gezegd worden: Waasland-Beveren is één van de enigste ploegen die dit jaar op het veld van Standard een punt raapte.

Als we enkel de thuiswedstrijden tegen de toppers er bij nemen dan pakte Waasland-Beveren tot nu toe één punt in vier thuiswedstrijden. Dat komt neer op 8,3% van de punten die er te rapen vielen. Het krikte zijn percentage tegen de toppers gevoelig omhoog door te gaan winnen op het veld van Club Bruggen en gelijk te spelen op het veld van Standard en Lokeren. Waasland-Beveren speelt dus beter uit tegen de toppers dan thuis.

Statistisch gezien zal het voor beide ploegen zondagavond dus ontzettend moeilijk worden om hun wedstrijd te winnen, maar Waasland-Beveren hoeft dus enkel een puntje te halen om zeker te zijn van play-off 2. Het zal ongetwijfeld voor beide ploegen bibberen worden tot zondagavond omstreeks iets voor 20 uur. Dan weten we wie het de komende vijf duels tegen Bergen mag opnemen in play-off 3.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties