Interview Vanderbiest: "Ruytinx moest al drie jaar bij Oostende zitten"

Vanderbiest: "Ruytinx moest al drie jaar bij Oostende zitten"
Foto: © SC

Volg KV Oostende nu via WhatsApp!

Fred Vanderbiest moet nog een zevental wedstrijden afwerken, maar is al volop bezig met de voorbereiding voor volgend seizoen. De trainer van Oostende wil zich vooral aanvallend versterken en heeft al wat op het oog: "Twee of drie spitsen moeten er bij." Hij overliep met ons de 'hot items'.

Johan Walckiers in Oostende

Vanderbiest heeft ook een paar jongens van Anderlecht rondlopen waarvan hij nog niet weet wat er mee gaat gebeuren. Fédérico Vico en Fernando Canesin hoopt hij te behouden, Jordan Lukaku wordt moeilijker. Maar daarnaast denkt hij vooral aan aanvallers en een paar daarvan staan kort bij een akkoord met KVO. Vanderbiest nam een uurtje de tijd om met ons zijn boodschappenlijstje te overlopen...

Fédérico Vico

De Spanjaard heeft iets meer tijd nodig om zich aan te passen. "Na enkele trainingen wist ik al dat hij enorm veel potentieel heeft. Ik moet niet meer overtuigd worden, maar hij mist wel ritme en dat verdoezel je niet zomaar. Bij Cordoba was hij de grote ster. Toen hij naar Anderlecht had hij er zich meer van voorgesteld en nu moest hij een stapje terugzetten. Hij wil nu tonen dat hij bij Anderlecht thuishoort en daardoor maakt hij het zichzelf soms moeilijk. Zijn aanpassing duurt iets langer dan bij Fernando en Jordan."

Of hij blijft, is nog een vraagteken, al heeft Oostende een optie voor volgend seizoen. "Er is een akkoord tussen de twee clubs, maar alles hangt nu af van Besnik Hasi. Als hij op korte termijn geen toekomst ziet voor hem, wordt hij beter een jaar nog uitgeleend. En dan zijn wij de eerste keuze, maar het is dus totaal nog niet zeker of hij blijft", aldus Vanderbiest.

Fernando Canesin

Canesin wil Vanderbiest er volgend seizoen heel graag bij hebben, maar ook dat zal van Besnik Hasi afhangen. "Canesin heeft me al gezegd dat hij wil blijven, maar je weet hoe dat gaat. Met Hasi heeft hij een heel goede band. Als die zegt dat hij in hem gelooft, wordt het moeilijk. Dat hij in de deal met Pollet zat? Dat geloof ik niet. De speler heeft ook nog iets te zeggen waar hij naartoe gaat en naar Charleroi wil hij helemaal niet."

Jordan Lukaku

Lukaku zou zelf al aangegeven hebben andere oorden te willen opzoeken. Niet terug naar Anderlecht, want daar lijkt hij dit seizoen zijn bruggen achter zich verbrand te hebben met zijn uitspraken. "Ik wil Jordan graag houden, maar of hij zelf wil, is de vraag. Hij lijkt zijn zinnen op iets anders gezet te hebben", knikt Vanderbiest.

Niçaise Kudimbana

Kudimbana werd uitgeleend aan Anderlecht dat een derde doelman nodig heeft. Ook volgend seizoen lijkt paars-wit een optie indien Thomas Kaminski uitgeleend wordt. "Dat gaan we bekijken, maar hem nog een jaar uitlenen aan Anderlecht lijkt een optie. Misschien kunnen we zo ook iets doen naar Fernando, Vico of Jordan toe", houdt Vanderbiest alles open.

Laurent Depoitre

Depoitre zou deze week getest hebben bij Gent en zou daar volgend seizoen aan de slag gaan. "Ik heb geleerd daar geen uitspraken over te doen. Ik weet dat hij naar daar ging voor bepaalde keuringen, maar dat is me ook maar gezegd. Hij heeft nog geen beslissing genomen", aldus Vanderbiest. "Als hij zegt dat hij niet getekend heeft, geloof ik hem. We hebben een heel goede relatie."

"Is hij klaar voor een stap hogerop. Ik denk het wel, maar volgens mij kan hij het beste nog een jaar bij Oostende blijven. Hij heeft nog een groeimarge. Vorig seizoen heeft hij heel veel krachten verspeeld in de eerste tien matchen, toen hij er alleen voor stond. Volgend seizoen zullen we wel met een volledige kern aan de voorbereiding kunnen beginnen. Als hij nog een jaar blijft, kan hij een nog betere transfer dan Gent afdwingen." 

Bjorn Ruytinx

Bjorn Ruytinx zou heel kort bij Oostende staan. Vrijdag zal hij waarschijnlijk zijn contract bij de kustploeg tekenen. "Die moest hier al drie jaar gezeten hebben, maar derde keer goede keer zeker? We staan op dit moment sterker met de voorzitter die erbij is gekomen. Met Marc Coucke hebben we een extra troef. Hij weet ook dat het waarschijnlijk de laatste keer is dat hij een profcontract tekent."

"Dat we goede vrienden zijn? Dat is geen probleem, want ik heb altijd al spelers gepakt met wie ik een goede band heb. Spelers met wie ik samenspeelde of tegen gespeeld heb."

Dat Ruytinx dit seizoen veel negatief in de media kwam, countert Vanderbiest. "Kijk, ik heb hem gezegd dat die tackle niet door de beugel kon, maar ik durf mijn beide handen in het vuur steken dat hij het niet expres deed. Zo is Bjorn niet. Hij speelt zoals ik vroeger. Ik heb nooit iemand zwaar willen kwetsen en Bjorn ook niet, maar we spelen op dat randje..."

Elimane Coulibaly

Ook Coulibaly wordt nadrukkelijk gelinkt aan Oostende. "Ik wil in sommige matchen met twee spitsen kunnen spelen. Met Depoitre/Ruytinx hebben we al zo'n type, maar Coulibaly speelt bij Kortrijk ook naast Santini, een echte targetspits. Ik wil er sowieso twee of drie spitsen bij, want dit seizoen scoren we moeilijk. Het is zelfs verwonderlijk dat je met zo weinig doelpunten nog zoveel punten kon halen. Met Ruytinx heb je iemand die er een 9-tal per seizoen maakt, Coulibaly ook en Berrier moet dat ook kunnen. Dan zit je toch al 24-25 goals. Maar we zijn gecharmeerd door hem. Hij heeft nog niets getekend."

Nyasha Mushekwi

"Bij Mushekwi hebben we een aankoopoptie, maar door die blessure is het misschien beter hem nog een jaar te lenen, want het is een vrij duren optie. Hijzelf wil blijven en ik wil hem houden. De clubs moeten er nu uitkomen. Hij kan ook op links spelen en dat heeft me toch blij gemaakt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties