De Belgische degradanten en promovendi in Europa

De Belgische degradanten en promovendi in Europa
Foto: © SC

Elk jaar is het aan het einde van het seizoen kijken wie wegvalt op het hoogste niveau en wie er bijkomt. Enkele weken voor het seizoenseinde in de Europese topcompetities, zijn er nog een aantal Belgen die spelen met een doel.

Door Aernout Van Lindt

Engeland:

In Engeland voorlopig geen teams op een degradatieplaats. Het Aston Villa van Christian Benteke is wel nog niet helemaal zeker van een verlengd verblijf in de Premier League.

Vanuit de tweede klasse wel sowieso een Belgische stijger: Ritchie De Laet speelde kampioen met Leicester en mag naar het hoogste niveau in Engeland.

Italië:

Geen degradanten in Italië naar de Serie B van Belgische oorsprong, al hebben we natuurlijk wel de in Bergen geboren Italiaanse cultheld Davide Moscardelli - als Wilmots nog een spits zoekt, hij is nog vrij voor de Rode Duivels.

We hebben wel al een doelman uit de Serie B met roots in België die naar de Serie A mag: de tweede doelman van Palermo is Samir Ujkani, met de Albanese en Belgische nationaliteit. Hij speelt kampioen met zijn team.

Op plek 9 in de Serie B - maar op een schamel puntje van de barrageplaatsen - vinden we Benoit Ladrière, in een verleden deel uitmakend van Tubeke en Waasland-Beveren.

Frankrijk:

In Frankrijk zit Ariël Jacobs dicht bij de degradatie. Met Valenciennes moet hij drie keer winnen om zich nog te kunnen redden. Hij kan 'vervangen' worden in de Ligue 1 door de 18-jarige Baptiste Guillaume, die dit seizoen vooral bij het B-elftal van Lens speelde. Lens staat momenteel tweede in de stand, een plek die recht geeft op promotie.

Nederland:

Met Ivens en Van Hoevelen bij RKC en Vermijl en Diarra bij NEC lijken diverse Belgen op weg naar de nacompetitie tegen degradatie in Nederland. Roda JC staat op een speeldag van het einde op de rechtstreekse degradatieplaats. Bij de club uit Kerkrade met Monteyne, Biemans en De Beule ook drie Belgen: een kerkhof lijkt het dus sowieso te gaan worden.

Vanuit de tweede klasse kunnen echter wel enkele Belgen nog de stap naar boven zetten ook. Kabasele is op weg naar de volgende ronde van de eindronde, ook Sparta Rotterdam (Peeters en Nys) en FC Eindhoven (met 10! Belgen in de kern) maken nog kans op de volgende ronde. Daarin al zeker Den Bosch (Appels, Smet, De Bock) en Dordrecht (Alliet, Ojo, Peersman).

Al zeker van de Eredivisie: Willem II, met daarbij Meul, Heymans, Haemhouts, Vleugels, Wuytens en Wuytens. Vraag rest daar wie volgend seizoen ook nog bij Willem II zal blijven, zeker van de uitgeleende spelers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties