Genk kiest met Ferrera voor een renoveerder, geen afbreker

Genk kiest met Ferrera voor een renoveerder, geen afbreker
Foto: © Photonews

Emilio Ferrera is normaal gezien ook de volgende twee seizoenen trainer bij Genk. De Limburgers maakten die intenties gisteren bekend. Een keuze die niet door iedereen even gesmaakt wordt. Maar waarom kiest het bestuur om verder te gaan met de eigenwijze Brusselaar? Een analyse...

Als Been op het puntentotaal in play-off 1 afgerekend zou worden, zou hij waarschijnlijk ook geen nieuw contract voorgeschoteld krijgen. Met 6 op 21 is er immers slechts een héél klein beetje progressie ten opzichte van de laatste maanden van de competitie. Al moet er bijgezegd worden dat die zes punten behaald werden tegen de topploegen. Telkens eentje tegen Lokeren, Standard en Zulte Waregem en de volle buit tegen Anderlecht.

Jeugd en organisatie

Wat het bestuur echter wel kon appreciëren is de organisatie die stilaan beterschap vertoont. Defensieve transitie is iets wat al een heel seizoen een heikel punt is bij de Limburgers, maar Ferrera kon er toch enige lijn inkrijgen. En vooral het doorstromen van jeugdproducten als Pieter Gerkens en Siebe Schrijvers waren zijn grootste troeven bij de beslissingsmakers.

Dat Ferrera de jeugd een kans gaf was zowel uit noodzaak als uit zelfbehoud, want de ouderen lieten het dit seizoen serieus afweten. Niets beter dan enkele eigen, op Limburgse grond gekweekte, jongeren om de gemoederen in de Cristal Arena wat te bedaren. Niet dat Ferrera dat nodig heeft, want de man heeft lak aan wat de buitenwereld denkt.

Geen wonderdokter meer

Zijn vroegere etiket van 'wonderdokter', dat hij verdiende bij Beveren, RWDM en Lierse, is hij allang kwijt na passages bij Club Brugge en Lokeren, maar tactisch blijft hij één van de sterkere coaches in eerste klasse. Het enige wat hem verweten wordt, is zijn gebrek aan people management. Ferrera kan uren over voetbal discussiëren, maar volgens een aantal spelers is hij afstandelijk naar hen toe.

En dat is ook waarom Genk hem haalde. Mario Been was meer een man van tussen het voetvolk en dat liep uiteindelijk falikant af. Bij Ferrera is er een afstand tussen hem en zijn spelersgroep. Je gaat hem ook nooit even gezellig zien blijven hangen na een training. Hij verdiept zich liever in het zoeken naar strategieën om met het aanwezige potentieel de club beter te maken. Nee, Ferrera is wat Genk op dit moment voor ogen heeft: een man die opnieuw kan beginnen renoveren zonder het hele huis te willen afbreken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties