De Belgische connectie: Groep B - Nederland

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
De Belgische connectie: Groep B - Nederland
Foto: © SC

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. Bij Nederland zijn die links zelfs niet weg te denken. Wij denken alvast met plezier terug naar enkele derby's der Lage Landen én de Nederlandse opleiding van vele Duivels.

Door Sander De Graeve

De Dries Mertens-show

Nederland kwam na een dramatisch EK 2012 in het Koning Bouwdewijnstadion een vriendschappelijk duel afwerken. Aanvankelijk leek Oranje de 0 op 9 van zich af te spelen, het kwam op een 1-2 voorsprong via Narsingh en Huntelaar.

Na de inbreng van Dries Mertens sloeg de wedstrijd echter om. De dribbelkont met Nederlandse opleiding reet de jonge defensie uit elkaar met twee assists en een goal. Het Belgische publiek een extase rijker, de Nederlandse ploeg kreeg een broodnodige wake up call. Ze werkte, daarna verloren onze noorderburen geen enkele wedstrijd meer.

De Nederlandse toverschool

Vroeger vonden Nederlandse sterren als Rensenbrink en Haan nog de weg naar België. Nu de Nederlandse competitie al een hele poos veel hoger aangeschreven is dan onze Jupiler Pro League zien we enkel de omgekeerde richting.

Heel wat van onze Rode Duivels kregen een belangrijk deel van hun scholing in Nederland. Vertonghen, Vermaelen, Chadli, Mertens, Alderweireld, noem maar op. Dé actie die we echter nooit zullen vergeten is die van ene Moussa Dembélé. Hij rolde bij AZ de halve ploeg van Willem II op en werkte keurig af. Ook de commentator onderscheidde zich met hilarische uitspraken.

"Ze gaan lopen, ze gaan lopen"

Maar het moment in de geschiedenis van het voetbal waar we het eerste aan denken bij het horen van Nederland, is misschien wel de barragewedstrijd in Nederland voor het WK 1986.

De heenwedstrijd hadden we gewonnen met 1-0, maar op bezoek bij onze noorderburen kwamen we 2-0 achter. Tot Georges Grün - tot grote vreugde van Rik De Saedeleir - de 2-1 alsnog tegen de touwen wist te koppen. Oranje bleef thuis, wij werden vierde op het WK in Mexico.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties