Groep B - Nederland

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 3 reacties
Groep B - Nederland
Foto: © SC

Het WK in Brazilië komt er stilaan aan. De Rode Duivels zullen er zoals geweten bij zijn, net als 31 andere landen. We stellen jullie alle landen voor, zo ook Nederland.

Door Sander De Graeve

Algemene informatie: Nederland

Hoofdstad: Amsterdam
Inwonersaantal: 17 miljoen
Oppervlakte: 37.354 km²
Staatshoofd: Willem-Alexander (koning)
Volkslied: Het Wilhelmus

Bijnamen nationale ploeg: Oranje, Holland, Clockwork Orange, The Flying Dutchmen
Trainer:  Louis van Gaal
Meeste selecties: Edwin van der Sar – 130
Topscorer aller tijden: Robin van Persie – 41
Bookmakers: 15 tegen 1

WK-historiek

Aantal eerdere deelnames: 9
Beste resultaat: verliezend finalist - WK 1974, 1978 en 2010
Resultaat vorig WK: verliezend finalist

Nederland heeft het recordaantal deelnames aan een WK-finale zonder er ooit eentje te winnen. Bij zowat elke editie wordt Oranje tot de outsiders gerekend, maar het tornooi winnen lukte nog nooit.

Ook niet in de Gouden periode midden de jaren ’70 met Cruijf, Rensenbrink en Neeskens. Nederland won wel eens het EK in 1988. Het vorige grote tornooi bleek een grote teleurstelling. Op het EK 2012 werd driemaal verloren.

Weg naar het WK

Nederland cruisede doorheen de voorrondes en liet enkel in Estland verrassend punten liggen. Lees alles over de weg van Nederland naar het WK HIER.

Het moment: De verwoesting van Hongarije

Nederland speelde de frustratie van het EK 2012 weg in deze kwalificatiecampagne. Vooral de thuiszege tegen Hongarije deed deugd. Met maar liefst 8-1 werden de Hongaren huiswaarts gestuurd.

De Belgische connectie

De links met België zijn veelvuldig, dat heb je nu eenmaal met buurlanden. Maar bij Nederland en België kom je vaak uit bij een derby van de Lage Landen. Die laatste werd gewonnen door de Rode Duivels met 4-2. Lees alles over de Belgische connectie met Nederland HIER.

Blikvangers

Bij elk land heb je zo wel enkele spelers die in het oog springen of bijzonder belangrijk zijn voor hun team. Bij Nederland is dat Robin van Persie. In die zege tegen Hongarije werd hij immers de nieuwe topschutter aller tijden. Lees alles over de blikvangers van Nederland HIER.

WK-babe

Dé WAG der Nederlandse WAGs is uiteraard Yolanthe Sneijder-Cabau van Kasbergen. Als teaser hier alvast een foto, maar we hebben meer van dat moois. Lees alles over de babes van Nederland HIER.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties