De Belgische connectie: Groep C - Japan

Joris De Wolf
| 0 reacties
De Belgische connectie: Groep C - Japan
Foto: © SC

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met Japan:Kawashima, vriendenmatchen en WK-matchen.

Door Joris De Wolf

Eiji Kawashima

Kawashima is de onbetwiste nummer een in het doel van Japan. De 30-jarige keeper speelt sinds 2010, na het WK in Zuid-Afrika, in de Jupiler Pro League. Lierse SK nam hem over van Kawasaki Frontale. Na twee seizoenen aan het lisp toonde Standard interesse in de doelman. Momenteel is hij bezig aan zijn tweede seizoen aan de boorden van de Maas. Hij is de nummer een van trainer Guy Luzon. Hij speelde al 53 matchen voor de Japanse nationale ploeg.

Eerdere confrontaties met België

De meest recente confrontatie ligt nog vers in het geheugen. Midden november kwamen de Japanners op bezoek in het Koning Boudewijnstadion. Ondanks een vroeg doelpunt van Kevin Mirallas, verloren we de wedstrijd met 2-3. Een bittere pil voor de Rode Duivels.

Naast de wedstrijd van november 2013 speelden we nog twee keer vriendschappelijk tegen de Japanners. In juni 1999 speelden onze Rode Duivels 0-0 gelijk in het Olympisch stadion van Tokio. In mei 2009 speelden we nog eens tegen elkaar, toen ging onze nationale ploeg met zware 4-0 cijfers onderuit in de Kirin Cup.

Confrontatie op het WK

In de groepsfase van het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea speelden onze Rode Duivels tegen Japan, Tunesië en Rusland. De openingswedstrijd vond plaats tegen het thuisland en onze nationale ploeg kwam via een omhaal van Marc Wilmots op voorsprong; Suzuki en Inamoto maakten al snel die voorsprong ongedaan, maar Peter Van der Heyden bezorgde ons land toch nog een puntje door een kwartier voor affluiten de 2-2 over keeper Narazaki te lobben.

België speelde nog gelijk tegen Tunesië en won zijn wedstrijd tegen Rusland. Daardoor waren we zeker van de tweede plaats in de groep. Japan was groepswinnaar. In de tweede ronde kwamen we uit tegen de latere wereldkampioen, Brazilië. Door onder andere een onterecht afgekeurd doelpunt van Marc Wilmots overleefden we die tweede ronde niet.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties