De Belgische connectie: Groep G - USA

De Belgische connectie: Groep G - USA
Foto: © SC

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met de USA: Kljestan, vriendenmatchen, WK-matchen en Onyewu.

Door Aernout Van Lindt

Sacha Kljestan

Sacha Kljestan komt uit Huntington Beach in Californië, maar hij legde zich niet toe op surfen of op het maken van metalmuziek (Huntington Beach is ook onder andere de plaats waar Avenged Sevenfold en enkele andere groepen uit dat genre kwamen), maar op voetbal.

Via Orange County Blue Star en vijf seizoenen Chivas USA werd hij opgepikt om in Europa te komen spelen, en wel bij RSC Anderlecht. Sinds 2010 maakt hij in België dienst uit op het middenveld. Hij tekende voor vier jaar, maar verlengde in het voorjaar van 2013 zijn contract.

Internationaal maakte hij al vier doelpunten, waarvan drie in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zweden (3-2 overwinning). Sinds 2007 is hij international, de laatste paar jaren een vaste waarde in het elftal. Op het WK in Brazilië is hij er echter niet bij!

Eerder confrontaties met België

Nu we het toch over vriendschappelijke wedstrijden hebben: De USA speelde sinds het WK 2010 in Brazilië twee keer tegen de Rode Duivels. In 2011 verloor het in het Koning Boudewijnstadion met 1-0, met dank aan Nicolas Lombaerts.

Tijdens de stage van de Belgische nationale ploeg in de USA in de zomer van 2013 speelde ons land opnieuw tegen The Stars and Stripes. Alweer wonnen we: 2-4 deze keer.

Het staat in schril contrast met de wedstrijd op het WK in 1930, toen onze Belgen kansloos waren tegen de USA: 3-0, en zij naar de halve finales.

Oguchi Onyewu

Nog een andere speler van het Amerikaanse nationale voetbalelftal heeft een verleden in België. Ook al speelde Oguchi Onyewu de laatste paar WK-kwalificatiewedstrijden niet mee (zijn laatste interland dateerde van 16 juli 2013 tegen Costa Rica), hij is zeker nog oproepbaar voor het WK.

Onyewu kreeg via Metz zijn kans in de Belgische competitie, bij La Louvière. Daar werd hij opgemerkt door Standard, dat hem tussen 2004 en 2009 in de rangen had. 

Na zijn avontuur in België trok de verdediger naar Milan, maar daar kwam hij niet tot spelen toe. Via een uitleenbeurt naar Twente kwam hij in Portugal bij Sporting terecht, dat hem ook even uitleende aan Malaga. Dit seizoen was de Amerikaan bij Queen Park Rangers aan het werk, nu volgt Sheffield Wednesday.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties