Flashback 2002: gaat Neuer flateren in halve finale tegen Brazilië?

Flashback 2002: gaat Neuer flateren in halve finale tegen Brazilië?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het WK 2014 van Duitsland valt vooralsnog danig te vergelijken met dat van 2002. Toen haalden ze de finale tegen Brazilië en werd er verloren. Krijgen ze nu hetzelfde deksel op de neus in de halve finales?

Door Aernout Van Lindt

Er zijn wel degelijk een aantal parallellen te trekken tussen het WK 2002 en 2014 als het op de prestaties van Duitsland aankomt. We zetten het even op een rijtje:

Geweldig begin

De Duitsers versloegen in 2002 op speeldag 1 in de groepsfase - voor een land dat normaliter moet groeien in het toernooi - met majestueuze cijfers Saoedi-Arabië: het werd liefst 8-0, een topscore in het moderne voetbal.

En ook in 2014 begonnen de Duitsers goed: Portugal werd na een geweldige prestatie wandelen gestuurd met overtuigende 4-0 cijfers. Het was meteen er boenk op en het zou ook voor de uitschakeling van de Portugezen zorgen.

Stilvallen in groepsfase

Daarna was het verhaal van Duitsland wel al enigszins op in de groepsfase. Kameroen werd op speeldag 3 weliswaar met 2-0 naar huis gestuurd, maar echt sterk was het voetbal niet die wedstrijd. En de 1-1 tegen Ierland op speeldag 2 was ook niet om over naar huis te schrijven tegen een enthousiaste tegenstander.

Ook in Brazilië ging de rest van de groepsfase niet van harte: tegen Ghana lagen de Duitsers bijwijlen onder, tegen team USA werd een zege geboekt zonder al te diep in de reserves te willen of kunnen tasten.

Amechtig verderbekeren, met dank aan topgoalie

Eens we in de knock-outfase terechtkwamen, speelden de Duitsers nooit hun beste voetbal in 2002. Paraguay, USA en Zuid-Korea waren gelukkig niet de grootste tegenstanders. Telkens werd met 1-0 gewonnen, met dank aan een sterke Olli Kahn.

En ook daar valt de parallel te trekken: Neuer is de absolute sterkhouder van dit Duitsland. Als libero tegen Algerije, als keeper tegen Frankrijk: hij houdt de nul wanneer het moet en komt goed tussen wanneer het kan, om zo onze Oosterburen telkens een ronde verder te krijgen.

Brazilië opnieuw het Waterloo?

En toen kwamen de Duitsers op 30 juni 2002 in Yokohama tegen de Brazilianen terecht in de finale. Het werd 2-0 voor de Brazilianen, met dank aan Ronaldo en ook een beetje Oliver Kahn - die net tegen de Brazilianen in de fout ging.

Krijgen we opnieuw een vergelijkbaar scenario komende dinsdag in Belo Horizonte?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties