Interview Praet klaar voor topseizoen: "Ik moet in het spoor van Thorgan Hazard treden"

Praet klaar voor topseizoen: "Ik moet in het spoor van Thorgan Hazard treden"
Foto: © Photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Dit moet het jaar worden van Dennis Praet. "Ik moet ontploffen", aldus de man die zijn statistieken naar boven wil opschroeven. Op zijn 20ste won hij al drie titels en aan die vierde wil hij een serieuze steen bijdragen.

Johan Walckiers in Anderlecht

Praet ging eerst wel de batterijen serieus opladen. De jongeling wil iets van de wereld gezien hebben tijdens zijn voetbalcarrière en hij verspilde dan ook weinig tijd: Mallorca, Zuid-Afrika en Barcelona werden zijn bestemmingen. Een vakantie die hem zichtbaar deugd deed.

"Een fantastische vakantie", knikte hij. "Ik heb 17 dagen in Zuid-Afrika doorgebracht. Een fantastisch land, nog mooier dan ik dacht. Ik heb gesurft, safari's gedaan, leeuwen en buffels gezien. Ik heb zelfs een kus van een olifant gekregen. (grijnst)"

Surfen? Mag dat wel van de club?

(lacht) "Het is niet zo dat ik die hoge golven gaan pakken ben hoor. Het was mijn eerste keer en dus was het allemaal heel kalm. Ik denk niet dat zoiets een probleem is."

En eerst naar Mallorca en na Zuid-Afrika naar Barcelona?

"Ja, ik heb er optimaal van geprofiteerd. In Mallorca was het genieten van de zon en de rust. In Barcelona was ik al eens geweest met de Next Gen, maar ik had de stad nog nooit gezien. Dat is nu ook gebeurd. Ik hou er van om nieuwe landen te ontdekken en elke kans daarvoor grijp ik aan. Normaal gezien ga ik volgend jaar naar Las Vegas."

Je volgde de wereldbeker ook op de voet.

"Ja, in vol ornaat. Met Belgische vlag op de wangen geschilderd. Ik was echt supporter. Een heel ander gevoel dan zelf op het veld te staan. Stress had ik niet echt, maar de adrenaline gierde wel door mijn lijf. Vooral dan in die achtste finale tegen de VS."

Van wie kwam je onder de indruk?

"Origi! Ik speelde al met hem in de jeugd van Genk. Hij was echt heel sterk. En Witsel was ook heel goed. Ik wist dat Origi enorm veel talent heeft, maar je moet het toch maar doen: zonder enige ervaring uitblinken op het WK. Het bewijs dat het snel kan gaan in het voetbal."

Wie was voor jou de beste speler?

"James Rodriguez. De Duitse ploeg was ook heel goed, maar het is moeilijk om er individuen uit te halen. Maar ja, ik ben fan van Toni Kroos. Wat een superspeler! Rodriguez kostte twintig miljoen voor het WK en dat verviervoudigde maar liefst. Real heeft met Kroos en Rodriguez een superdeal gedaan. Wat een ploeg gaat dat dit seizoen worden. Ik ben fan van Barcelona, maar als ik mag kiezen zou ik toch eens graag tegen Real spelen in de Champions League."

Wat zijn jouw ambities?

"Ik heb het al gezegd: ik moet echt ontploffen. Vorig seizoen zei ik dat ik tien goals en tien assists wou hebben. Die fout ga ik niet meer maken, maar ik wil wel veel beslissender worden. Dat is doenbaar vanaf de linkerflank. Ik geraak dikwijls in een positie waarin ik gevaarlijk kan zijn."

Op die linkerflank moet je wel een evenwicht vinden tussen aanval en verdediging.

"Ik werk hard om meer volume te kweken. Dat is onmisbaar op die positie. Ik had een kleine blessure (lies, nvdr.) in de voorbereiding, maar ik ben volledig fit. Ik kwam nochtans terug uit vakantie met een hoger vetpercentage. Ik beloofde de coach echter dat het snel zou verdwijnen. Ik had 9,4 procent en nu is dat nog 6,8. Een profvoetballer zit normaal tussen de 8 en de 12."

Ben je dan veel gaan lopen?

"Een beetje tijdens de vakantie. Ik heb geprofiteerd van mijn vakantie... en goed gegeten. (lacht) Maar ik was snel terug in vorm. We moeten soms 's morgens al op de club zijn om oefeningen in de zaal te doen. Ik loop dan. Een halfuur op het gemak, dan doe ik toch zeven kilometer."

Is het een andere voorbereiding dan onder Van den Brom?

"Goh, ik was geblesseerd, dus ik kan daar moeilijk op antwoorden. We lopen meer onder Besnik, maar het verschil is niet zo groot."

De club blijft in jou wel een nummer 10 zien, maar onder Hasi is er niet echt een 10-positie in de ploeg?

"Mijn kwaliteiten komen daar nog altijd meer tot zijn recht. Maar ik heb bewezen dat ik plezier haal uit die linkerflankpositie. Als tweede aanvaller hebben we met Suarez al de perfecte oplossing. Ik kan ook op de acht spelen, zoals Kroos. Maar zet me nu niet tussen Kroos en Rodriguez hé! Ik ken dat. (lacht)"

Zoals wie dan wel?

"Ik moet meer efficiënt worden. Zoals Thorgan Hazard vorig seizoen. We hebben wel een verschillende stijl. Hij maakt meer acties en ik zoek meer de pass. Ik denk dat ik meer in zijn spoor moet treden."

Wat bedoel je dan?

"Ik moet ook meer acties maken. Ik moet meer risico in mijn spel leggen. Dat is onmisbaar als je op de flank speelt."

Jij blijft met de nummer 10 spelen? 

"Ja, niet dat het zoveel voor mij betekent, maar het is gewoon een nummer dat ik heel leuk vind. Zoals zovelen waarschijnlijk. "

Je vriend Massimo Bruno trok naar Oostenrijk. Begrijp jij dat?

"De Oostenrijkse competitie is misschien niet sterker dan de Belgische, maar zijn ploeg is wel echt sterk. En met grotere financiële middelen dan Anderlecht. En daarna volgt waarschijnlijk Leipzig als ze stijgen. Dat is toch de Bundesliga."

En jij? Had jij kans om te vertrekken?

"Ik weet het zelfs niet. Van het moment dat we kampioen waren en zeker van de Champions League had ik al uitgemaakt dat ik ging blijven. De Champions League is fantastisch en ik kan ook voor de vierde keer op rij kampioen worden. En ik denk ook aan de Beker, die ik nog niet gewonnen heb."

Van het moment dat we kampioen waren, had ik al uitgemaakt dat ik ging blijven

Jij bent op je 20ste wel één van de ervaren jongens geworden.

"(lacht) Ja, maar kapitein moet je mij niet maken hoor. Daarvoor ben ik nog te timide. Al is het wel beter tegenover vroeger. Dat komt met de jaren. Ik heb bijna honderd matchen in de eerste klasse. Vorig seizoen liet ik me al meer gelden, maar op dat vlak moet ik nog progressie maken."

Kan jij nog op je gemak door de stad lopen?

"Men herkent me, maar dat is al sinds ik als jonge gast naar Anderlecht kwam. Ze vragen me wel een handtekening of een foto. In Leuven? Daar zijn ze al zo gewoon om me door de straten te zien lopen... (lacht)"

Is Anderlecht favoriet voor de titel?

"Ja, Standard heeft wat spelers verloren, maar wij ook. Brugge heeft min of meer dezelfde ploeg. Wij zijn jong, maar ervaren. We hebben veel geleerd de voorbije maanden."

Ook een jonge gast als Tielemans heeft al wat meegemaakt.

"Youri heeft nog een enorme progressiemarge. Maar ik waarschuw hem: het tweede seizoen is altijd moeilijker. Ik heb dat ook meegemaakt. De pers is veel kritischer. Alles is mooi dat eerste jaar, maar de foutjes worden veel sneller opgemerkt in dat tweede jaar. Hij zal dat ook wel snel merken. Er wordt meer van je verwacht."

Ik waarschuw Tielemans: het tweede seizoen komt er meer kritiek

Met Suarez hebben jullie ook een echte aanwinst erbij.

"Klasse die man. Hij is nog niet de Suarez van voor zijn blessure, maar hij heeft nog niets van die klasse verloren. Nog enkele weken en hij is top."

De Belgische competitie lijkt steeds jonger te worden?

"We hebben het niet goed gedaan in de Champions League vorig seizoen, maar ik denk niet dat het niveau zakt als je ziet dat jongens als Hazard en Batshuayi mooie transfers kunnen realiseren.  Dat bewijst dat het niveau niet slecht is. En dit seizoen zullen er wel weer doorbreken." 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties