KNVB wil voortrekkersrol en vraagt om de 'videoscheidsrechter' te mogen invoeren

KNVB wil voortrekkersrol en vraagt om de 'videoscheidsrechter' te mogen invoeren
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De KNVB, de Nederlandse voetbalbond, wil een voortrekkersrol gaan spelen bij het invoeren van een videoscheidsrechter. Ze hebben daarvoor toestemming gevraagd aan de wereldvoetbalbond FIFA, laat de KNVB weten.

De official achter de camera zou de veldscheidsrechters moeten helpen met hun beslissingen. Hij kan de beelden opvragen die door de aanwezige camera's geschoten worden. De KNVB is de eerste voetbalbond die zo'n project op poten wil zetten. Ze willen het eerst testen in de beloftencompetitie en indien die testen positief blijken, vanaf de halve finales van de Nederlandse beker.

De KNVB wil nu eerst een voorstel uitwerken dat bij het IFAB (International Football Association Board), het orgaan dat de spelregels beheert, kan ingediend worden. Tegen oktober moet dat af zijn. "Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de snelheid van het spel gewaarborgd blijft", klinkt het. "Daarom richten de onderzoekers zich op cruciale situaties die de wedstrijd beïnvloeden."

Challengers

Verder wil de KNVB wil ook ‘challengers’ invoeren, zoals bij het tennis, waarbij trainers één keer per helft een beslissing aan de videoscheidsrechter mogen voorleggen. Die kan binnen 5 tot 15 seconden een besluit nemen. "We denken dat het voetbal hierbij gebaat is", zegt Raymond van Meenen, projectleider van Arbitrage 2.0. "Het zal dus de discussie nooit helemaal weghalen, maar zorgt er wel voor dat cruciale momenten goed worden bekeken."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties