Analyse Kameleon Van Holsbeeck: aangepast aan de nieuwe realiteit

Kameleon Van Holsbeeck: aangepast aan de nieuwe realiteit
Foto: © Photonews

Het is goed mogelijk dat Herman Van Holsbeeck deze zomer maar één transfer realiseert. Maar wat voor één! De manager van paars-wit heeft al veel onder vuur gelegen, maar heeft de laatste twee jaar het geweer van schouder veranderd. En hij schiet niet met losse flodders.

Door Johan Walckiers

Steven Defour naar het Astridpark halen is een 'coup de force'. Van Holsbeeck heeft daarmee de laatste touwtjes die hem nog met het verleden verbonden volledig doorgeknipt. Net als Anderlecht heeft hij zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit van het Belgische voetbal.

Toen Van Holsbeeck in 2004 de touwtjes helemaal in handen kreeg bij Anderlecht kon er nog veel, héél veel. In de zomer van 2006 haalde hij met Pareja, Biglia en Leiva  een hele enclave Argentijnen naar het Astridpark. Om nog maar te zwijgen van Mbark Boussoufa, Ahmed Hassan, Mohamed Tchité en Jelle Van Damme. 

Elke euro wordt omgedraaid

Zes nieuwe basisspelers! Ziet u het tegenwoordig nog gebeuren? Nee! En dat weet ook Van Holsbeeck. Een harde les die hij leerde in 2010 toen hij met Barrios, Chavarria en Kljestan niet meteen haalde wat hij wou.  Als hij ging aankloppen bij een andere eersteklasser voor een speler categorie Boussoufa krijgt hij een miljoenendans voor zijn ogen geschoven waarvan hij begint te duizelen. En dus moest dat geweer naar de andere schouder...

Van Holsbeeck heeft nu ook te maken met een Raad van Beheer die zijn fiat moet geven voor elke euro die de deur uitgaat. Niet makkelijk werken dus. Van Holsbeeck ruimde vorig seizoen op en deed dat deze zomer nog eens dunnetjes over. Zo bespaarde hij miljoenen op de loonlast en kon hij iets meer doen op de transfermarkt.

Onderste uit de kan

Nee, geen zes nieuwe spelers, maar ééntje. Maar één die direct in de basis zal staan en Anderlecht meer kwaliteitsinjectie geeft dan pakweg drie Triguinho's. Wie? Inderdaad... Er wordt zuiniger met het geld omgesprongen in Brussel, maar Van Holsbeeck heeft nu geleerd het onderste uit de kan te halen. Iets wat zijn eerste deel van zijn regeerperiode in Anderlecht niet nodig was omdat er met geld gesmeten werd.

Sinds de verhuis naar Neerpede wordt er ingezet op de jeugd. En paars-wit hoopt er elk seizoen zo één of twee te laten doorgroeien naar de eerste ploeg. Een gezonde politiek die op de duur zijn vruchten zal afwerpen. Van Holsbeeck heeft zichzelf als manager heruitgevonden. Anderlecht is veranderd en heeft het geluk dat zijn manager daarin meeging.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties