"Verbruikte calorieën na een wedstrijd aanvullen met een pizza kan zeker"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 6 reacties
"Verbruikte calorieën na een wedstrijd aanvullen met een pizza kan zeker"
Foto: © photonews

Lionel Messi spoelde het eerste puntenverlies van FC Barcelona woensdag door met een wel gesmaakte sprite en een kaaspizza. En de Vlo was niet de enige Barça- speler die zich bezondigde. Onverantwoord of niet? We legden ons oor te luister bij het Medisch Sport Lab van Mechelen.

"De verbruikte calorieën moeten na een wedstrijd natuurlijk aangevuld worden en dan kan een pizza zeker", stelt sportvoedingsdeskundige Rudi Liekens - die ook de Rode Duivels screent - meteen duidelijk bij Voetbalkrant.com. "Wel belangrijk is om onmiddellijk na de wedstrijd in de kleedkamer een hersteldrank te gebruiken op basis van water of melk, waar de nodige koolhydraten en eiwitten inzitten. Het lichaam moet recupereren van de zware inspanning en die recuperatie vraagt ook energie."

Voetballers, ook bij een grootmacht als Barcelona, hebben na een match nood aan een zekere ontlading. "Als dat het enige moment is waar ze dan zogezegd 'in de fout gaan', so what?", aldus Liekens. "Er zijn natuurlijk gezondere alternatieven, maar als ze tegen u zeggen dat je heel het jaar door nooit een pizza mag eten. Dan hou je dat niet vol. Het is voor een stuk een mentale kwestie."

Het is voor een stuk een mentale kwestie

De impact van slechte voeding laat zich bij voetballers echter minder voelen dan bij duursporters als lopers en wielrenners. "Er is inderdaad een groot verschil", aldus Liekens. "In het voetbal zien we algemeen dat ze wat achterlopen op gebied van voeding en conditietraining. Triatleten zijn bijvoorbeeld beter met hun trainingen bezig dan profvoetballers."

"Wat ik niet begrijp is dat met alle wetenschappelijke kennis die voor handen is, heel wat clubs doof blijven voor de nood aan gezonde voeding. Het nalaten om er specialisten als sportdiëtisten bij te betrekken bijvoorbeeld. Al beginnen bepaalde clubs intussen het belang ervan in te zien." (DG)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties