Opwarmer: De 5 meest intense Manchester derbies

Jeroen Evens
| 1 reacties
Opwarmer: De 5 meest intense Manchester derbies
Foto: © SC

Zondagmiddag staat de allereerste clash van het seizoen tussen United en City op het programma. In de loop der jaren ontbrak het nodige drama nooit. We geven u een blik op de vijf meest memorabele Manchester derbies.

Manchester United 1 – 6 Manchester City (2011)

Voor de Mancunians is deze wedstrijd er een om voor altijd te koesteren, of om vlug te vergeten. City veegde de vloer aan met United en deelde de grootste nederlaag  van The Reds op Old Trafford uit. Mario Balotelli opende de score voor de bezoekers en verdubbelde later eveneens de score. Sergio Aguero maakte er 3-0 van, waarna Fletcher United nog hoop gaf met een treffer. In een beklijvend slot scoorde City nog drie keer.

Manchester City 5 – 1 Manchester United (1989)

De late jaren ’80 luidden de start in van het Ferguson-tijdperk bij United, maar het was niet altijd succes en glorie voor de Schot. De wedstrijd zat op slot totdat de spelers verplicht werden het veld te verlaten door problemen veroorzaakt door de supporters. Deze pauze veroorzaakte echter de vlam in de pijp voor de thuisploeg die de blauwhemden alsnog met een 5-1 nederlaag naar huis stuurde.

Manchester City 3 – 3 Manchester United (1971)

Deze derby is relevant omdat beide ploegen streden voor de titel in de Premier League. United stond op kop, maar de verplaatsing naar de derde in de stand zorgde voor een extra dimensie in deze altijd geladen derby. United kwam 2-0 op voorsprong maar City vocht terug en kwam op gelijke hoogte, waarna ze dit kunstje herhaalden nadat The Reds wederom op voorsprong kwamen.  Uiteindelijk lachte City als laatste, want ze eindigden het seizoen met 4 punten voorsprong op United.

Manchester United 4 – 3 Manchester City (2009)

Deze derby is recent, maar wordt algemeen aanschouwd als een van de beste clashes tussen de twee teams. City was diezelfde zomer bedrijvig op de transfermarkt en haalde spelers zoals Silva, Touré en Tevez naar het Etihad. De match wordt bestempeld als een klassieker, mede door het feit dat City en United de koppositie in het kampioenschap met elkaar afwisselden. Rooney scoorde reeds na twee minuten, waarna Gareth Barry gelijk maakte. Fletcher bracht vervolgens United op voorsprong, maar Bellamy kon The Citizens weer op gelijke hoogte brengen. Fletcher en Bellamy scoorde beiden nogmaals, voordat het meest memorabele doelpunt van de wedstrijd binnenvloog. Michael Owen kwam in de laatste seconden in de rechthoek en zorgde ervoor dat Old Trafford in extase werd gebracht.

Manchester United 0 – 1 Manchester City (1974)

In 1974 was er maar één goal nodig om het verschil te maken, maar deze goal zou de geschiedenis in gaan als een van de meest dramatische goals in de derby ooit. Denis Law, die 11 seizoenen lang voor United uitkwam, scoorde met de hiel de enige goal, en zorgde er zo eigenhandig voor dat zijn ex-club voor het eerst in 36 jaar niet meer zou deelnemen aan de Premier League. Law weigerde om te vieren na zijn goal, en werd onmiddellijk naar de kant gehaald, waarna hij nooit meer een wedstrijd voor City zou spelen. De match zou echter niet uitgespeeld worden omdat suporters het veld bestormden, maar het resultaat werd behouden en United degradeerde naar The Championship.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties