De rekenfout in de competitieformule van Ivan De Witte

De rekenfout in de competitieformule van Ivan De Witte
Foto: © Photonews

Op 6 maart komt de Algemene Vergadering van de Pro League samen. Ivan De Witte stelt dan een nieuwe competitieformule voor die hij heeft uitgedokterd. Al is er mogelijk een kleine onachtzaamheid in zijn plan geslopen, waardoor vier teams niet minder dan 46 wedstrijden zullen moeten afwerken.

Door Aernout Van Lindt

Als De Witte zijn voorstel wil invoeren in het seizoen 2016-2017, moet hij een meerderheid van 80% kunnen overtuigen (13 van de 16 stemmers). In zijn plan is er plaats voor 14 teams in eerste klasse en 10 teams in tweede klasse.

Play-off 3 zou worden afgeschaft: de top-6 speelt play-off 1, de anderen spelen play-off 2, de laatste twee (of nummer 12 en 13) een eindronde met de tweedeklassers.

Periodekampioenen tweede klasse mogen 46 keer aan de bak

"Zo zou iedereen 36 speeldagen moeten afwerken, wat beter is dan de 40 of 42 die sommige clubs nu moeten afwerken in het huidige systeem", aldus De Witte. Een logische gedachtengang, alleen: enkele teams zullen in het nieuwe systeem wel liefst 46(!) matchen moeten afwerken.

Het probleem zit in de tweede klasse, die nog uit 10 teams zal bestaan. Zij spelen in het plan van De Witte vier keer tegen elkaar (36 matchen). Daarna komt de kat op de koord: de periodekampioenen en het nummer 2 zouden daarna nog een uitgebreide eindronde met zes moeten spelen met twee teams uit eerste klasse voor promotie.

Praktisch zeer moeilijk

Tien extra wedstrijden dus, waardoor vier teams uit tweede klasse niet minder dan 46 wedstrijden op de teller zouden krijgen. Bovendien wordt het praktisch misschien ook moeilijk om 36 speeldagen in tweede klasse te laten plaatsvinden op dezelfde tijdspanne als er 26 (de reguliere competitie) plaatsvinden in eerste klasse.

Misschien ligt de toekomst eerder in 3 keer tegen elkaar spelen in tweede klasse. Of toch een systeem van 2x14 ploegen, waarbij ook in de tweede klasse 26 wedstrijden in de reguliere competitie worden gespeeld?

In een notendop:

Top-6 eerste klasse: 26 wedstrijden reguliere competitie + 10 matchen PO 1 = 36 wedstrijden
Nummers 7 tot 12 eerste klasse: 26 wedstrijden reguliere competitie + 10 matchen PO2 = 36 wedstrijden
Nummers 13+14: 26 wedstrijden reguliere competitie + 10 matchen eindronde 1e/2e klasse = 36 wedstrijden
Kampioen tweede klasse: 36 wedstrijden reguliere competitie, rechtstreekse promotie = 36 wedstrijden
Nummer 2 + periodekampioenen tweede klasse: 36 wedstrijden reguliere competitie + 10 matchen eindronde 1e/2e klasse = 46 wedstrijden
Rest tweede klasse: 36 wedstrijden reguliere competitie

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties