Supporters verenigen zich onder 'Respect voor fans': "Weg met play-offs en facelift voor beker"

Timothy Collard
Timothy Collard
| 20 reacties
Supporters verenigen zich onder 'Respect voor fans': "Weg met play-offs en facelift voor beker"
Foto: © SC

Het supportersorgaan van KV Mechelen zette bij de start van de play-offs nieuwe acties op om hun onvrede te uiten over het huidige systeem dat van kracht is in België. 'Respect voor fans' verenigt supportersclubs over heel België en wil zijn stem zo luider laten horen.

Respect voor fans wil drie belangrijke zaken aankaarten. Zo zouden de play-offs moeten ingeruild worden voor de oude competitieformule, zou er een vaste kalender moeten komen en zou ook de Beker van België een grondige facelift moeten krijgen.

Wil je er meer over weten? Lees hieronder de drie aandachtspunten van Respect voor Fans rustig door. Via DEZE LINK kan je ook een kijkje nemen op de Facebook-pagina van Respect voor fans.

1. Het verdwijnen van de play-offs

Zowat elke supporter krijgt maagkrampen en vervelende huidaandoeningen van het systeem met play-offs, en verlangt terug naar de oude competitieformule. Weet je nog: de kampioen die gewoon de kampioen is, de laatste die rechtstreeks degradeert en de voorlaatste die de eindronde met de tweedeklassers speelt.

Want laat je niet imponeren door gillende voetbalanalisten: de play-offs schieten hun doel schromelijk voorbij. Ze leveren vooral bang en zielloos voetbal op, en het pimpen van het niveau van de Belgische competitie is ook al niet gelukt. Vooral play-off twee is een tragische oefening in zelfkastijding: kortademig voetbal zonder doel. Waar de play-offs dan weer wél in geslaagd zijn: de ticketprijzen opdrijven. Grote voetballanden als Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië benijden ons ongetwijfeld om deze visionaire competitieformule.

Veel fanatieke supporters - bij KV Mechelen maar ook bij andere clubs - hebben sinds de invoering van de nieuwe formule ervoor gekozen om de wedstrijden in de play-offs niet bij te wonen. Met een bloedend supportershart, dat spreekt. Omdat dat signaal te weinig zichtbaar was, kiezen we in Mechelen nu voor een andere weg. We zullen opnieuw aanwezig zijn om van de vele bedeesde stemmen één luide stem te maken - tégen de play-offs, vóór een faire competitie.

2. Een vaste kalender 

We willen een kalender die vooraf vastligt, en alleen gewijzigd kan worden in functie van de Europese competities en de bekerwedstrijden. Op dit moment voelen we ons pionnetjes op het lucratief schaakbord van de televisiezenders: de dagen en aanvangsuren van de wedstrijden worden voortdurend veranderd, vaak slechts enkele weken voor het speelweekend. Dingen plannen naast het voetbal wordt een huzarenklus, afspraken krijgen steeds het label 'onder voorbehoud'.

Wij vragen dat bij het begin van de heen- en de terugronde de kalender wordt vastgelegd, en dat daar daarna niets meer aan verandert. Zodat elke supporter weet wanneer hij of zij naar het voetbal kan, wie een duur abonnement betaald heeft geen wedstrijden hoeft te missen, en businesspartners in hun drukke agenda tijd kunnen vinden om zaken en sport te combineren. 

3. De opwaardering van de Beker van België

De bekercompetitie is misschien wel het beste voorbeeld van wat er schort aan het Belgisch voetbal, wegens klinisch dood: nauwelijks interesse van supporters, een geleide loting die bekerstunts haast uitsluit, eersteklassers die pas in de 16de finales aan de slag gaan. Weg zijn de passie, de opwinding, de verrassing. Terwijl vier betrekkelijk eenvoudige ingrepen de Beker van België flink kunnen opwaarderen. De eersteklassers die vroeger aan de slag gaan. Geen geleide loting. Geen heen- en terugwedstrijden. En een verbod op het afkopen van het thuisvoordeel. 

Johan Timmermans, onze voorzitter, ijverde binnen de Pro League recent nog voor deze suggesties, maar veel clubs hebben, verslaafd aan eigenbelang, geen oor naar deze aanpassingen, ook al betekent dat dat de bekercompetitie stilaan aan palliatieve zorgen toe is. 

Daarom dus: 'Respect voor Fans' - een initiatief van de aanhang van Malinwa dat hopelijk snel weerklank vindt bij de supporters van andere eerste- en tweedeklassers.

Wil jij dat de passie van de supporter meer respect scoort? Dat er geluisterd wordt naar onze verzuchtingen? Kan je je vinden in onze actiepunten? Like dan de Facebookpagina 'Respect voor Fans'. Op die manier geef je zelf een eerste signaal, en blijf je op de hoogte van onze acties. 

Het is tijd dat we ons laten horen. En dat er geluisterd wordt. Want al dragen we geen maatpak: wij zijn de belangrijkste aandeelhouders van het voetbalbedrijf. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties