Onze redacteur onderging de fysieke tests van Anderlecht en KV Mechelen

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 10 reacties
Onze redacteur onderging de fysieke tests van Anderlecht en KV Mechelen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Geen seizoensstart zonder de profvoetballers eerst op de fysieke rooster te leggen. Hoe belastend zijn de inspanningstests nu daadwerkelijk bij de terugkeer uit vakantie? Uw redacteur ruilde net als hen de Spaanse Costa voor het Energy Lab.

Door Diederik Geypen

Het gerenommeerde sportlabo, gevestigd in Paal-Beringen en Gent, kreeg de afgelopen weken de profs van Anderlecht en KV Mechelen over de vloer. We zijn dus in goede handen.

De fysieke test bestaat uit twee onderdelen. Een loopproef die de maximale zuurstofopname (VO2max) meet, aangevuld met een bodyscan die een analyse maakt van de lichaamssamenstelling.

Beginnen doen we met het zwaarste onderdeel: de inspanningstest. We trekken de loopschoenen aan en zien het helemaal zitten!

Op een schaal van 1 tot 20 geven we het gevoel aan. De snelheid van 10 km/uur komt voorlopig nog overeen met een score van 11 (licht tot matig).

De eerste twee blokjes van 5 minuten verlopen vlot. Voor elke tempoverhoging wordt eerst het melkzuurgehalte opgemeten. 

De snelheid gaat de hoogte in. Het stukje aan 14 km/uur krijgt al een quotering van 14 (ietwat zwaar). Op naar de 16 km/uur!

Dít is afzien! Na het blokje aan 16 km/uur bereiken we de nagenoeg maximale hartslag van 181. Het Energy Lab wil geen medische risico's nemen en rondt de loopproef na 30 minuten af.

Na een verfrissende douche volgt deel 2 van de test: de lichaamssamenstelling. De DEXA-scan komt op amper vijf minuten tijd de exacte vetmassa, de vetvrije massa en de botmassa te weten.

Welke geheimen geven de proeven in het Energy Lab nu precies prijs? En is het verschil met doorwinterde profvoetballers die uit vakantie terugkeren echt zo groot? U komt het de volgende dagen te weten!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties