Analyse Een oproep aan Youri Tielemans: "Verstop je niet meer"

Een oproep aan Youri Tielemans: "Verstop je niet meer"
Foto: © photonews

"Youri Tielemans vliegt al een heel seizoen onder de radar." Het was een uitspraak van Sporza-radiojournalist Peter Vandenbempt tijdens de match tegen Genk. Zijn leeftijd wordt vaak aangehaald, maar na meer dan 100 matchen op het hoogste niveau durven we nu toch vragen dat het iets meer wordt.

Tielemans was goed aan het seizoen begonnen, maar deemsterde de laatste maanden weg. Hij voetbalt in de schaduw, een plaats die niet de zijne is. Tielemans moet schitteren in de zon met het talent waarmee hij begiftigd is.

Het lijkt wel alsof Tielemans een 'heilig huisje' is geworden. Niemand wil een kritische noot lossen, maar de gespreksonderwerpen 'off the record' gaan wel altijd over de grilligheid die hij laat optekenen. Maar waar situeert zich het probleem.

1. Zijn positie

Tielemans is in een ideale wereld een '8'. Voor de positie van verdedigende middenvelder staat hij nog niet stevig genoeg in zijn schoenen en zijn de duelkracht en tackle nog niet goed genoeg. Op de '10' ontbreekt hij dan weer snelheid. 

Aangezien hij nu vrij laag op het veld staat, kan hij met zijn afstandsschot en goeie pass te weinig het verschil maken. 

2. Defour

Naast een persoonlijkheid als Steven Defour spelen, is niet altijd een voordeel. Beiden willen veel aan de bal komen en gaan die ook ophalen bij de verdediging. Defour is echter al gepokt en gemazeld en weet hoe hij dat het beste doet. Tielemans kan zijn verdediger te moeilijk afschudden om de bal op te eisen.

3. Te weinig initiatief

Tielemans moet dringend zich meer gaan opwerpen als toekomstig leider. Hoeveel vrije trappen heeft hij de laatste tijd genomen? Defour en Dendoncker nemen die voor hun rekening. Tielemans heeft een schitterende trap en een goaltje kan enkel goed zijn voor het vertrouwen. Toch eens opwerpen in de kleedkamer?

4. Nood aan snelle jongens

Tielemans heeft een goeie pass, maar heeft voor zich momenteel allemaal jongens lopen die zelf de actie willen maken of niet de snelheid hebben om een verdediging voorbij te lopen. Okaka wil de bal in de voeten, Suarez en Praet komen naar binnen. De doorsteekpass van Tielemans is een wapen dat Anderlecht momenteel te weinig benut.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties