Interview Dé sleutel van het Gentse succes? "We trainen drie keer zo hard als onder Rednic"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 9 reacties
Dé sleutel van het Gentse succes? "We trainen drie keer zo hard als onder Rednic"
Foto: © photonews

AA Gent is een machine, daar is iedereen het intussen over eens. De troepen van Hein Vanhaezebrouck koppelen verfijnde aanvallen aan een haast buitenaardse fysiek. Hoe ze aan dat laatste komen? Dat vragen we aan Physical Coach Stijn Matthys.

Als een Brecht Dejaegere op Extra Time zegt dat de winterstage dit jaar nóg zwaarder was als het vorige seizoen, hoeft u dat niet met een korreltje zout te nemen. Ondergetekende was op beide edities aanwezig en eerlijk: het was afzien, vooral door de lange duur van de trainingen.

Als we er even enkele uitgelezen statistieken van de hartslagmeters van de spelers erbij halen, kunnen we ons al iets makkelijker voorstellen hoe zwaar de arbeid wel niet was. Thomas Foket liep zoëven 20,74km. Op een ochtendtraining.

Ook nieuwkomer Deaux zat bij de koplopers, net als Kums, Dejaegere en de intussen vertrokken Erik Johansson. Leuk detail: de jongens moesten in de namiddag ook nog eens het trainingsveld op.

"Zo'n stage is de ideale periode om op volume te trainen", aldus conditietrainer Stijn Matthys. Tijdens het seizoen heb je weinig momenten waarop je écht kan doortrainen. Je hebt af en toe wel vrije weekends, maar dan zijn de internationals weg."

Zulke zware trainingen zijn niet met elke ploeg mogelijk. "We hebben er de groep voor. Als we deze trainingen deden met de groep van twee jaar terug, hadden we problemen gehad. Die groep kon dat niet aan. Dit team wéét dat het harde werk loont."

Ik vond dat we te weinig trainden onder Rednic

-Stijn Matthys

Ook niet elke coach staat open voor zoveel trainingen. "Ik geloof dat we drie keer zo zwaar trainen als onder Rednic. 'Hoe minder we op het veld staan, hoe minder kans we hebben op blessures', redeneerde hij. Toen hadden we ook niet zo'n grote kern en zouden blessures hard aangekomen zijn."

"Met dat in het achterhoofd liet hij me vaak een training inkorten. Wanneer we vier loopoefeningen gepland hadden, deden we er vaak eentje minder. Ik vond dat we toen veel te weinig deden. Dat heb ik hem ook meermaals gezegd."

Onder Hein Vanhaezebrouck kreeg het fysieke luik meer aandacht. "Pas op, ik kwam enkele jaren geleden even graag werken als vandaag. Maar nu zijn die resultaten er, dat doet deugd", sluit Matthys af.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties