De verrijzenis van de 'nummer 10': "Djuricic kan Ahmed Hassan opvolgen"

De verrijzenis van de 'nummer 10': "Djuricic kan Ahmed Hassan opvolgen"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De positie was even uit beeld verdwenen, maar is de laatste tijd weer meer in de picture gekomen. De echte 'nummer 10' leek met uitsterven bedreigd in België (en Europa), maar de laatste tijd duikt hij weer op.

Met de komst van Filip Djuricic hebben we weer een spelverdeler 'pur sang' in de competitie rondlopen. "Een goeie move", vindt huisanalist Hernan Losada, die het heeft voor de positie die hij zelf ook het liefst bekleedt. "Ik vind een spelverdeler onontbeerlijk", vertelt Losada. "Hij is de link tussen het middenveld en de spitsen."

Dossevi of Edmilson, volgens mij kunnen die ook als 'nummer 10' spelen - Hernan Losada

Losada zag wel waardoor de positie bedreigd werd. "Het is een trend geworden om je beste spelers op de flanken te zetten. Maar denk je dat Edmilson of Dossevi bij Standard niet op de '10' kunnen spelen? Ik denk van wel, maar ze worden naar de flank gezet."

"En weet je wat daar het probleem is? Je hebt minder vrijheid. Creatieve spelers hebben niet enkel de man die op hen staat als tegenstander, maar ook de zijlijn. Dat is een extra tegenstander. Centraal ben je veel onvoorspelbaarder. Een Vazquez, die kan je bijvoorbeeld niet op de flank zetten", aldus Losada.

Om zich de laatste echte 'nummer 10' te herinneren, moet Losada al even graven. "Ahmed Hassan, dat was er eentje. Die moest je ook niet op de flank zetten. Charly Musonda speelt bij Betis nu op de flank, maar volgens mij zou hij veel beter centraal voetballen."

De eerste vereiste is 'vista'

Hernan Losada

Door de komst van Djuricic bij Anderlecht lijkt Dennis Praet voorgoed naar de flank verbannen. "Eerlijk, waar speelde Praet zijn beste matchen? Op de flank toch? Op basis daarvan zou hij daar moeten spelen, vind ik. Vanaken, die komt dan weer beter tot zijn recht centraal."

Verleden week vertelde Djuricic ons nog dat hij alles iets sneller ziet op een voetbalveld. "Dat bedoel ik dus. Dat is de eerste vereiste van een 'nummer 10': vista. Weten wat je met een bal gaat doen nog voor je hem hebt. Niet iedereen heeft dat."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties